Bănci și Asigurări

Seful Groupama: Piaţa este foarte dificilă, businessul nou se apropie de zero

Denis Rousset, CEO al Groupama: Oamenii nu mai cumpără maşini, scăderea înmatriculărilor este incredibilă, nu mai merge leasingul şi nici creditarea, nu se deschid fabrici noi, se închid multe IMM. În aceste condiţii, businessul nou se apropie de zero.

Denis Rousset, CEO al Groupama: Oamenii nu mai cumpără maşini, scăderea înmatriculărilor este incredibilă, nu mai merge leasingul şi nici creditarea, nu se deschid fabrici noi, se închid multe IMM. În aceste condiţii, businessul nou se apropie de zero.

20.06.2010, 20:10 55

Groupama, una dintre cele mai mari companii din piaţaasigurărilor, creată în urma fuziunii asigurătorilor Asiban, BTAsigurări şi OTP Garancia, mizează în acest pe an parteneriatele detip bancassurance, una dintre principalele surse de creştereîntr-un an în care piaţa merge foarte greu, spune Denis Rousset,directorul general al companiei.

Inprezent, Groupama are incheiate parteneriate cu bancile BRD, OTP,CEC si Banca Transilvania.

"Suntfoarte bune aceste parteneriate in conditii de criza. Newbusiness-ul de acolo a venit in principal, altfel nu prea exista.Ma refer aici la clientii vechi ai bancilor, pentru ca cei noi suntputini", spune Rousset intr-un interviu acordat ZF.

Parteneriatele cu bancile aduc 27% dinbusinessul Groupama, iar ponderea este in crestere. In acelasitimp, ponderea agentilor proprii in totalul afacerilor este de 26%,tendinta fiind de scadere, in timp ce brokerajul (29%) si vanzariledirecte (18%) stagneaza.

Afacerile au scazut cu 10% in primultrimestru

In primultrimestru din acest an subscrierile Groupama, companie controlatade grupul francez cu acelasi nume, au scazut cu 10%, pana la 194,6milioane de lei (46 de milioane de euro). Asigurarile generale autotalizat 178,6 milioane de lei, restul contractelor fiind deasigurari de viata. Despagubirile platite de Groupama in primultrimestru s-au ridicat la 158 de milioane de lei.

"Piataeste foarte dificila, a crescut somajul si a scazut standardul deviata. Este o criza economica foarte dura, Romania este lovita decriza mai mult decat alte state, toate motoarele economiei s-auoprit, in afara de exporturi, care mai sunt sustinute de Dacia.Oamenii nu mai cumpara masini, scaderea inmatricularilor esteincredibila, nu mai merge leasingul si nici creditarea, nu sedeschid fabrici noi, se inchid multe IMM. In aceste conditii,businessul nou se apropie de zero", explica Rousset.

Avandut 20.000 de polite de locuinte in doar doua luni sijumatate

Lamijlocul lunii martie Groupama a inceput o campanie puternica devanzare de asigurari pentru locuinte, iar pana la sfarsitul luniimai a vandut 20.000 de polite.

"Am fostsurprins de acest rezultat, nu stiam care este potentialul acesteipiete. Am fixat un target foarte ambitios pentru forta de vanzare,dar nu stiam daca va fi atins. Acest lucru arata ca mai este loc dedezvoltare in industria asigurarilor, mai sunt multi clientiviabili care nu au inca o asigurare. Estimez ca in prezent 700.000de locuinte din Romania sunt asigurate la valoarea lor reala. Credca piata potentiala pentru asiguratori este de 2-3 milioane dincele 8 milioane de locuinte", sustine directorul Groupama.

Inprezent, in Romania sunt asigurate aproape 2 milioane de locuinte,dar mai mult de jumatate din acestea nu au incheiate polite pentruvaloarea lor reala, ci pentru valori mult mai mici. Acest lucru seintampla deoarece in ultimii doi ani cateva societati de asigurareau vandut produse similare celui de asigurare obligatorie alocuintei (care ar putea intra in vigoare anul acesta), cu prime de10 sau 20 de euro si sume asigurate de 10.000, respectiv 20.000 deeuro, mult sub valoarea reala a locuintelor.

Inperioada campaniei, care s-a incheiat la sfarsitul lui mai,Groupama a subscris prime brute de 5,6 milioane de lei dinasigurari de locuinte (pentru persoane fizice). Numarul total depolite noi de asigurari de locuinte este mai mult decat dublu inprimele cinci luni din acest an: aproape 40.000, fata de 15.000 inperioada ianuarie-mai 2009.

"Este dificil de spus cum va fiT2"

Dupascaderea de 10% din primul trimestru, Rousset spune ca este greu deanticipat evolutia pietei in trimestrul al doilea, in conditiile incare starea pietei se schimba in fiecare luna.

"Suntemintr-o perioada de inghet care nu poate dura la nesfarsit. Primelesemne de revenire au fost in aprilie, dar in mai a venit furtunafinanciara din Grecia, care i-a speriat pe toti. Urmeaza vara, darse stie ca aceasta nu este o perioada de recuperare economica, deciam putea vedea semnale pozitive abia inseptembrie-octombrie."

Groupamaeste unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari europene, carea investit in 2007 si 2008 peste 450 de milioane de euro pentruachizitii pe piata romaneasca. La aceasta suma s-au adaugat altecateva zeci de milioane de euro pentru acoperirea pierderilorcompaniilor preluate si fuzionarea acestora intr-o singuraentitate, Groupama Asigurari.

Companiaare in prezent o retea teritoriala formata din 300 de agentii si oforta de vanzari de 1.200 de agenti. Compania estimeaza ca vaatinge punctul de break-even (in care rezultatul financiar estezero) in 2011, iar in 2012 va trece pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO