Bănci și Asigurări

Şeful Raiffeisen: Lucrăm în aceeaşi piaţă cu restul băncilor mari, dar la noi nu vor exploda provizioanele

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank

Suntem foarte bine poziţionaţi. Avem un bilanţ puternic, rata creditelor neperformante este la jumătate faţă de media sistemului, lichiditatea este bună, avem mult capital. În concluzie: suntem deschişi pentru business.

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank Suntem foarte bine poziţionaţi. Avem un bilanţ puternic, rata creditelor neperformante este la jumătate faţă de media sistemului, lichiditatea este bună, avem mult capital. În concluzie: suntem deschişi pentru business.

Autor: Razvan Voican

22.04.2014, 00:07 582

„La noi sper să reziste «mitul» profitabilităţii solide şi al neperformantelor sub control. Suntem foarte confortabili cu nivelul de provizioane şi cred că am arătat o abordare conservatoare încă de la începutul crizei, când am provizionat mult. Nici nu cred că ai putea să ascunzi o anumită situaţie după cinci ani de criză. Am preferat să fim conservatori – mai bine iau un provizion acum şi îl reversez mai târziu decât să mă trezesc cu un eveniment care să mă ia prin surprindere. La început acţionarul chiar era nedumerit pentru că părea că noi provizionăm excesiv în comparaţie cu abordarea altora.“

Austriecii continuă să se laude cu o rată a neperformantelor de sub 9% pe anul trecut, în condiţiile în care media pieţei s-a dus la 22%. BCR, liderul pieţei, a raportat o rată de aproape 30% pe 2013, în timp ce BRD ajunsese la 22%.

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen Bank S.A.

Misterul neperformantelor la jumătate din media pieţei

Van Groningen spune că banca sa culege roadele unui sistem de aprobare a creditelor total centralizat şi ale frânei puse în perioada de boom al pieţei 2007 - 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO