Bănci și Asigurări

Şeful Santander, graţiat de pedeapsa cu închisoarea de guvernul spaniol

Şeful Santander, graţiat de pedeapsa cu închisoarea de guvernul spaniol

Foto: AFP

Autor: Mediafax

25.11.2011, 16:57 383

Directorul general al Santander, Alfredo Sáenz, a fost graţiat vineri de guvernul premierului Zapatero, care a pierdut alegerile de săptămâna trecută, după ce Sáenz a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi i s-a interzis practicarea meseriei de bancher trei luni, într-o anchetă de 17 ani.

"Ministerul Justiţiei va explica această decizie într-un comunicat", a declarat José Blanco, ministru pentru lucrări publice şi purtător de cuvânt al guvernului, într-o conferinţă de presă la Madrid, citat de Financial Times.

Decizia este neobişnuită pentru Spania, scrie publicaţia britanică.

Sáenz a cerut o graţiere în martie după ce a fost condamnat la închisoare şi i s-a interzis practicarea meseriei de bancher de către Curtea Supremă, după un proces foarte lung privind neplata unui împrumut de către o companie.

Numărul doi la Santander, după preşedintele executiv, Emilio Botín, Sáenz a fost condmnat pentru acuzaţii false împotriva unor presupuşi datornici ai Banesto, în prezent o subsidiară a Santander, care au făcut chiar închisoare pentru o scurtă perioadă în 1994 din cauza acestei afaceri.

La momentul respectiv, directorii Banesto, conduşi de Sáenz, încercau să recupereze împrumuturi, după ce banca centrală a Spaniei preluase controlul Banesto în 1993. Misiunea lor era de a restabili finanţele băncii şi nu au existat indicii că Sáenz ar fi acţionat în interes personal.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat, vineri, că nu este normal să se comenteze asupra graţierilor acordate de guvern, dar Ministerul de Justiţie va oferi detalii.

Guvernul condus de premierul José Luis Rodríguez Zapatero, va demisiona în decembrie, după ce Partidul Socialist, care îl susţinea, a pierdut alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii trecute.

Santander, care l-a sprijinit pe Sáenz în timpul procesului şi i-a permis să îşi păstreze postul, a transmis într-un comunicat că banca "este mulţumită de decizia Consiliului de Miniştri de a-l graţia pe Alfredo Sáenz".

Sáenz a fost acuzat că a încercat să-i forţeze pe acţionarii minoritari ai grupului Harry Walker să restituie împrumuturi de 3,8 milioane de euro pretinzând că aceştia ar fi garantat creditele, fără ca în realitate să fie aşa. Potrivit Santander, împrumutul nu a fost restituit niciodată.

Directorul general al Santander a afirmat, în timpul procesului, că nu putea cunoaşte în detaliu fiecare împrumut la o bancă împovărată de credite neperformante de miliarde de euro, însă tribunalul a considerat că ştia şi că trebuie să-şi asume responsabilitatea.

Cazul a ridicat în Spania la fel de multe semne de întrebare despre sistemul bancar precum despre cel juridic, scrie Financial Times. Judecătorul care i-a condamnat pe presupuşii debitori a ajuns şi el la închisoare, pentru corupţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO