Bănci și Asigurări

Semn rău? Lumea caută adăpost în banii americanilor. Preferă bancnotele de 100 de dolari

Semn rău? Lumea caută adăpost în banii americanilor....

Autor: Catalina Apostoiu

31.07.2019, 21:00 2837

Cererea de cash creşte în vremuri de criză politică sau economică, iar dolarul american are statut de activ de refugiu.

„Un lucru curios s-a întâmplat“, remarca Fondul Monetar Internaţional săptămâna trecută, notând că bancnota de 100 de dolari a depăşit-o pe cea de 1 dolar în circulaţie pentru prima dată, scrie Financial Times.

Numărul de bancnote de 100 de dolari s-a dublat de la criza financiară, o evoluţie care i-a surprins pe mulţi având în vedere evoluţia către o societate cashless, în care aproape o treime dintre americani nu folosesc deloc numerar săptămânal, indică date ale Pew Research Center.

Totuşi, aproape 80% dintre aceste bancnote sunt deţinute în afara SUA, potrivit Federal Reserve Bank of Chicago. Comparativ, peste 60% din toate bancnotele americane sunt deţinute în afara graniţelor americane, în creştere de la 30% în 1980, scrie Marketwatch.

Ruth Judson, economist în cadrul consiliului de guvernatori al băncii centrale americane, spune că tendinţa poate fi pusă cel puţin parţial pe seama instabilităţii geopolitice, potrivit Financial Times. „Cererea externă de dolari americani are probabil legătură cu statutul de activ de refugiu al monedei. Cererea de cash, în special din alte ţări, creşte în vremuri de criză politică şi financiară.“

FMI arată că este imposibil de ştiut cu siguranţă unde sunt deţinuţi dolarii, dar a citat Venezuela ca exemplu de ţară unde deţinerea de dolari americani este extrem de valoroasă.

O altă explicaţie ar putea avea legătură cu intensificarea activităţilor ilegale.

„Economia subterană, cea gri, toate contribuie cu siguranţă la creşterea atractivităţii bancnotelor cu denominaţii mari“, notează Nadim Kyriakos-Saad, consilier general în cadrul FMI, potrivit Marketwatch.

Fostul secretar al Trezoreriei americane Lawrence Summers a cerut ca bancnota de 100 de dolari să fie eliminată pentru combaterea activităţilor ilegale, o mişcare care aduce aminte de decizia Băncii Centrale Europene din 2016 de a stopa emiterea bancnotelor de 500 de euro în acelaşi scop. Dar costurile ar fi prea mari.

Dar Ken Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard şi fost economist-şef al FMI, avansează o explicaţie total diferită, potrivit Marketwatch.

 

„Cererea de bancnote este cu siguranţă în creştere în parte pentru că dobânzile şi inflaţia sunt excepţional de scăzute. Dolarul este acum singura monedă globală“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO