♦ Deşi intermedierea financiară este la minime record, plasând România la coada clasamentului european din perspectiva ponderii creditelor în PIB, de doar 24%, finanţările pentru firme scad, în loc să prindă tracţiune.
Creditarea companiilor de către bănci a scăzut în luna august din acest an şi pe componenta în lei, şi la euro, în pofida micşorării dobânzilor. Dobânda medie la creditele corporate noi în lei a coborât în august sub 8%, iar la euro sub 6%, marcând cele mai scăzute niveluri din 2024.
Deşi intermedierea financiară este la minime record, plasând România la coada clasamentului european din perspectiva ponderii creditelor în PIB, de doar 24%, finanţările pentru firme scad, în loc să prindă tracţiune.
Pe componenta în lei, luna august a adus un declin consistent al volumului creditelor noi pentru companii, la mai puţin de 3,6 miliarde delei, în scădere cu peste o treime faţă de volumele din celelalte două luni de vară, conform datelelor BNR.
Anterior, în iunie şi iulie 2024 finanţările noi în lei pentru firme au avut chiar recorduri istorice, de 5,5 miliarde de lei, respectiv 5,4 miliarde de lei, marcând practic cele mai mari volume lunare ale creditelor noi corporate în lei din ultimii 17 ani, de când publică BNR astfel de statistici.
Comparativ, în 2023, în lunile de vară volumele lunare ale creditării corporate în lei au fost relativ apropiate, cuprinse în intervalul 3,4 miliarde de lei - 4,4 miliarde de lei.
Cumulat, în 8 luni/2024 împrumuturile corporate noi în lei au fost de circa 30 mld. lei, în creştere cu doar 3,6 miliarde de lei, respectiv cu 14% peste nivelul cumulat din 8 luni/2023.
Şi bancherii au recunoscut nivelul modest al creditării pe componenta corporate din acest an, aceştia vorbind despre prudenţă la antreprenori pe zona proiectelor investiţionale de anvergură.
„Pe zona de credite corporate nu aş putea spune că anul 2024 aduce ceva în plus faţă de 2023. A început modest la nivelul creditării corporate, a început apoi să crească, însă mediile de creştere nu sunt spectaculoase, undeva între 6-7% este media de creştere pe segmentul corporate. Aş puncta luna iunie a anului 2024 ca fiind lună de referinţă pentru că s-a înregistrat o creştere de 2,3% comparativ cu luna precedentă, iar o astfel de creştere nu a mai fost văzută în piaţă din anul 2022”, a spus Laura Mihai, director, Direcţia Clienţi Mari, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de ZF şi CEC Bank, la Constanţa.
Pe lângă faptul că volumul finanţărilor corporate noi este mic, cea mai mare parte din aceste credite corporate în lei care figurează ca fiind noi în statistici, (peste 85%), sunt de fapt rostogoliri/refinanţări/rescadenţări, reprezentând diferenţa dintre creditele noi în lei şi creşterea soldului.
Şi pe palierul creditelor corporate noi în euro se observă un declin în luna august din acest an, la 360 mil. euro (echivalentul a doar 1,8 mld. lei), faţă de 560 mil. euro (2,8 mld. lei), respectiv 700 mil. euro (3,4 mld. lei) în lunile iulie şi iunie.