Bănci și Asigurări

Semnal de scumpire a creditelor. Dobânda Robor a urcat la maximul ultimelor patru luni

Semnal de scumpire a creditelor. Dobânda Robor a urcat...

Autor: Ciprian Botea

28.08.2015, 00:07 5187

Dobânda Robor la 3 luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor accesate de persoanele fizice, a urcat ieri la 1,43% pe an, un maxim al ulti­melor patru luni, pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţa monetară.

Creşterea procentuală din ultimele două săptămâni este de circa 8% (0,1 punc­te procentuale), dar având în ve­dere nivelul redus al dobânzilor la cre­dite, cel puţin la creditele imobi­lia­re, chiar şi o mişcare redusă a costului lei­lor are impact la nivelul ratelor plătite de clienţi.

De exemplu, creşterea cu 0,2 punc­te procentuale a dobânzii înseamnă un plus la rata lunară plătită de un client cu un credit imobiliar de 250.000 de lei pe 30 de ani de circa 30 de lei. Cei câ­teva sute de mii de clienţi cu credite imo­biliare în lei, ale căror datorii ajung la peste 14 miliarde de lei, ar scoate în plus din buzunar circa 1,5-2 milioane de lei la o creştere de 0,2 puncte a dobânzii.

Tendinţa de creştere a dobânzilor pe piaţa monetară a devenit evidentă la începutul acestei săptămâni, inclusiv ca efect al presiunilor de pe piaţa valu­ta­ră, generate de tensiunile de pe pie­ţele externe de capital. Analiştii se aş­tep­tau iniţial ca presiunea asupra ra­telor de dobândă să se calmeze rapid, dar si­tuaţia actuală sugerează o înrău­tăţire a lichidităţii.

„După o poziţie bugetară puter­ni­că în iulie, este posibil ca surplusul de lichi­ditate din piaţa monetară să fi dis­părut deja până acum. Dacă pre­siu­nile asupra ratelor se vor menţine în această săptămână, BNR ar putea or­ganiza o operaţiune repo lunea viitoa­re“, se arată într-o notă a analiştilor ING Bank.

Banca Naţională nu a mai organizat licitaţii repo de la jumătatea lunii august, când a fost întreruptă o serie de şapte săptămâni consecutive de licitaţii. Prin intermediul operaţiu­nilor repo, BNR oferă lichidităţi băncilor, care garantează împrumu­turile cu titlurile de stat din portofolii.

Sistemul bancar a marcat o perioadă de lichiditate excesivă în ultimul an, situaţie reflectată de sumele depuse lunar la BNR şi de nivelul redus al ratelor de dobândă. De exemplu, indicatorul Robor la 3 luni se află cu 0,3 puncte procentuale sub nivelul dobânzii-cheie a BNR chiar şi după creşterea din ultimele două săptămâni. Dobânda-cheie a BNR se află la un minim istoric de 1,75% pe an.

Comparativ cu nivelurile din urmă cu trei-patru ani, dobânzile inter­ban­care se află foarte jos. Dobânzile erau la 4-5% pe an în 2013-2014, dar au scăzut pe fondul unui amplu proces de re­laxare monetară derulat de BNR până la jumătatea acestui an. Scăderea do­bânzilor a permis mutarea creditării dinspre valută spre lei, în acest mo­ment circa 90% din vânzări fiind în monedă naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels