Dobânda Robor la 3 luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor accesate de persoanele fizice, a urcat ieri la 1,43% pe an, un maxim al ultimelor patru luni, pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţa monetară.
Creşterea procentuală din ultimele două săptămâni este de circa 8% (0,1 puncte procentuale), dar având în vedere nivelul redus al dobânzilor la credite, cel puţin la creditele imobiliare, chiar şi o mişcare redusă a costului leilor are impact la nivelul ratelor plătite de clienţi.
„După o poziţie bugetară puternică în iulie, este posibil ca surplusul de lichiditate din piaţa monetară să fi dispărut deja până acum. Dacă presiunile asupra ratelor se vor menţine în această săptămână, BNR ar putea organiza o operaţiune repo lunea viitoare“, se arată într-o notă a analiştilor ING Bank.
De exemplu, creşterea cu 0,2 puncte procentuale a dobânzii înseamnă un plus la rata lunară plătită de un client cu un credit imobiliar de 250.000 de lei pe 30 de ani de circa 30 de lei. Cei câteva sute de mii de clienţi cu credite
imobiliare în lei, ale căror datorii ajung la peste 14 miliarde de lei, ar scoate în plus din buzunar circa 1,5-2 milioane de lei la o creştere de 0,2 puncte a dobânzii.