Bănci și Asigurări

Semnalul de ieftinire a creditelor se intensifică: Robor a revenit sub 2% după nouă luni

Semnalul de ieftinire a creditelor se intensifică: Robor...

Autor: Ciprian Botea

04.11.2014, 00:04 147
Robor la 3 luni, indicatorul de nivelul căruia depinde costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri cu aproape un sfert de punct procentual şi a ajuns la 1,94% pe an, un minim al ultimelor nouă luni.

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni nu mai coborâse sub nivelul de 2% pe an de la sfârşitul lunii ianuarie.

Robor este calculat în funcţie de costul mediu la care băncile se împrumută între ele pe piaţa monetară, iar ratele de dobândă au marcat o tendinţă accentuată de scădere în ultima lună. Scăderea faţă de maximul atins la finalul lunii septembrie este de peste un punct procentual.

Dobânzile interbancare urcaseră puternic pe parcursul lunii septembrie din cauza lipsei de lichiditate din sistemul bancar. Robor la 3 luni ajunsese la un maxim de 3,2% pe an în septembrie, chiar în perioada în care băncile actualizau ratele de dobândă din contractele de credit.

La precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, în luna iunie Robor era cu o jumătate de punct procentual mai jos. Practic, clienţii cu credite în derulare vor plăti rate mai mari în ultimul trimestru. Scăderea recentă a dobânzilor creează însă premisele pentru ieftinirea creditelor începând de anul viitor.

Problemele cu lichiditatea din piaţa monetară s-au temperat începând din octombrie datorită intervenţiilor BNR, care a injectat într-un interval de trei săptămâni 9 miliarde de lei în sistemul bancar în cadrul a patru operaţiuni de tip repo.

Totodată, BNR a redus dobânda-cheie la un minim de 3% pe an la finalul lunii septembrie, în timp ce rezervele minime obligatorii la pasivele în lei au coborât cu două puncte procentuale, ceea ce a avut un impact direct de circa 2,5 miliarde de lei asupra lichidităţii din piaţă.

După scăderea din ultimele săptămâni, indicatorul Robor la 3 luni a ajuns din nou mult sub nivelul dobânzii de politică monetară, şi ar rămâne la o distanţă foarte mare chiar în cazul preconizatei reduceri a dobânzii-cheie la 2,75% pe an în şedinţa de astăzi. La finalul lunii septembrie, au fost câteva zile în care Robor s-a situat peste dobânda-cheie.

Scăderea cu peste un punct procentual a dobânzilor interbancare din ultimele săptămâni este echivalentul diminuării cu peste 100 de lei a ratei lunare la un credit imobiliar de valoare medie.

Dobânzile creditelor imobiliare în lei au scăzut puternic în ultimul an şi se situează în prezent la circa 6% pe an, aproape de nivelul celor în euro. Astfel, un credit de 200.000 de lei acordat pe 30 de ani are o rată lunară care porneşte de la circa 1.000 de lei.

Cele mai multe contracte noi de credite pentru achiziţia de locuinţe sunt în lei şi au dobânzi variabile, astfel că scăderea costurilor de finanţare pe piaţa monetară ar trebui să aibă un impact direct asupra unui număr mare de clienţi noi.

Băncile vând lunar circa 2.500 de credite noi, cu o valoare cumulată de o jumătate de miliard de lei. Stocul creditelor imobiliare în lei a crescut de trei ori în ultimul an şi a ajuns la 7,6 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO