Bănci și Asigurări

Semne de încetinire pe frontul creditării. Creditul privat a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv după legea dării în plată

Semne de încetinire pe frontul creditării. Creditul...

Autor: Anelis Baciu

26.09.2016, 00:08 1361

Creditarea a dat semne de oboseală în lunile de vară, înregistrând trei luni consecutive de scădere, după apariţia legii privind darea în plată a imobilelor. În termeni anuali, avansul creditării a frânat la 0,7%.

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi compa­niilor a scăzut în august pentru a treia lună con­se­cutiv, ajungând la 215,4 mi­liarde de lei (48,4 mld. euro), ceea ce ar putea indica că bancherii sunt din nou reticenţi să îşi asume riscuri în economie.

Creditul privat a scăzut în august cu 0,3% faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR. An la an soldul împru­mu­turilor pentru populaţie şi companii se menţine cu greu pe linia de plutire, în condiţiile în care afişează o rată de creştere de numai 0,7%. Este prima dată de la începutul acestui an când creditul privat înregistrează un avans anual de sub 1%. Spre com­paraţie, în primele luni din acest an creditarea creştea an la an cu circa 3%.

Ritmul anual de creştere a finan­ţărilor în lei a încetinit de la 15,7% în iulie la 14,3% luna trecută, în timp ce scăderea creditului în valută s-a accentuat de la 11,4% la 12,5%. Soldul creditelor în lei ajungea la 120,4 mi­liarde de lei la sfârşitul lunii august, în timp ce finanţările în valută se apropiau de echivalentul a 95 de miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Mai mulţi bancheri avertizau în urmă cu o lună-două că sunt mai reticenţi să dea credite noi din cauza incertitudii create odată cu apariţia legii privind darea în plată a imobilelor, dar şi ca urmare a unor semnale îngrijo­rătoare venite dinspre economie.

„Creditele pentru persoanele fizice rămân principalul vector de creştere, fiind susţinute de creşterea rapidă a salariilor. Cu toate acestea, imple­mentarea legii dării în plată şi epuizarea plafo­nului pentru Prima casă au în­ceput să con­strângă avansul cre­ditelor imo­biliare noi“, a explicat Mihai Pătrulescu, senior economist în cadrul UniCredit Bank. Împrumuturile acor­date clienţilor persoane fizice repre­zintă mai mult de jumătate din soldul total al creditelor din bilanţurile ban­cherilor, echivalentul a 110,8 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO