Bănci și Asigurări

Semne proaste în ianuarie pentru ipotecare. Incertitudinile privind legea dării în plată şi Prima casă au redus la jumătate ritmul de creştere a ipotecarelor

Semne proaste în ianuarie pentru ipotecare....

Autor: Anelis Baciu

01.03.2016, 16:22 2245
Creşterea stocului de credite în lei pentru locuinţe a încetinit în prima lună din acest an, în condiţiile în care băncile şi-au adăugat în portofolii finanţări imobilare de doar 400 mil. lei, în comparaţie cu o medie lunară de 800 mil. lei anul trecut, arată datele BNR. Slăbirea ritmului de creştere este rezul­tatul incertitudinilor privind legea dării în plată, care îi determină pe bancheri să fie mai reticenţi în asumarea riscurilor, dar şi blocajului creditării prin programul Prima casă.
 
„Au fost probleme cu creditarea Prima casă în decembrie şi ianuarie, din cauza faptului că unele bănci au rămas fără fonduri. În plus, dezbateriile privind legea dării în plată au determinat băncile să fie mai reticente în a-şi asuma riscuri“, a explicat Liviu Andrei, director general al brokerului Alliance Finance.
 
Stocul creditelor în lei pentru achiziţia de locuinţe ajungea la un vârf de 19,1 la miliarde de lei la sfârşitul lui ianuarie, după ce finanţările au crescut lună de lună în ultimii ani. Volumul din prezent este dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an.
 
Promulgarea legii privind darea în plată va pune, cel mai probabil, capăt creşterii finanţărilor imobiliare, deoarece bancherii vor înăspri condiţiile de finanţare, iar aceste măsuri vor face accesul la finanţare mult mai greoi.
 
Programul Prima casă a fost principalul motor pentru avansul creditelor în lei, însă în ultimul an şi finanţările imobiliare standard au început să aibă o contribuţie mai importantă, în condiţiile în care dobânzile la cele două tipuri de împrumuturi s-au apropiat foarte mult. Dobânda la creditele Prima casă ajunge în prezent la circa  3% pe an, în timp ce la împrumuturile standard dobânda este de 3,5%. Singurul avantaj al programului guvernamental este acum avansul mai mic, de numai 5%, în comparaţie cu nivelul de 15% la creditele standard.
 
 
Odată cu introducerea legii privind darea în plată diferenţa se va accentua, majorarea avansului fiind printre principalele măsuri pe care bancheri le vor lua. De altfel, două bănci, Bancpost şi Raiffeisen, au majorat deja avansul la peste 30% din valoarea creditului.
 
Creditarea ipotecară a fost susţinută de finanţările în lei, în timp ce stocul creditelor în valută s-a diluat constant, ceea ce înseamnă practic că rambursările şi creditele scoase din bilanţuri sunt mai mari decât vânzările.
 
Băncile au în bilanţuri credite ipotecare în valută de echivalentul a 33 miliarde de lei. Cele mai multe au fost acordate în perioada de boom a economiei şi în primii ani de deru­la­rea a programului Prima casă, va­rian­ta în valută a programului, încheiată în 2013.
 
În prezent băncile nu mai vând aproape deloc credite de retail în euro, atât ca urmare a restricţiilor impuse de BNR, cât şi a lipsei resurselor în valută atrase de la băncile-ma­mă. În perioa­da de boom băncile vindeau credite ipotecare în valută chiar şi de echivalentul a 800 de mil. lei, în timp ce acum vânzările în euro sunt de sub 10 mil. euro. Aproximativ 90% din creditele noi acordate de bancheri sunt în valută.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO