Bănci și Asigurări

Serbia şi Ucraina, ţări vecine cu UE şi considerate sărace, vor să investească miliarde în infrastructură pentru a-şi întări economiile

Serbia şi Ucraina, ţări vecine cu UE şi considerate...

Autor: Catalina Apostoiu

13.08.2019, 00:05 545

Administraţia prezidenţială se aşteaptă ca economia ucraineană să avanseze cu 5%, până la 7%, în următorii cinci ani.

Serbia şi Ucraina, două ţări aflate la graniţa Uniunii Europene, ambele cu preşedinţi controversaţi, consideraţi populişti, intenţionează să investească miliarde în sectorul infrastructurii cu scopul de a-şi consolida perspectivele de creştere economică.

Serbia va investi miliarde de euro în noi locuinţe, energie, transport şi infrastructura digitală, a anunţat recent preşedintele ţării, Aleksandar Vucic, potrivit Bloomberg.

„Suntem în poziţie să atragem cu uşurinţă finanţare de cel puţin 10 sau chiar 12 miliarde de euro pentru noi investiţiiî, a declarat Vucic. „Construim mai multe drumuri şi căi ferate decât s-a construit pe vremea lui Tito“, a adăugat acesta, făcând referire la fostul lider iugoslav Josip Broz Tito.

Anunţul privind planurile de investiţii în statul balcanic cu 7 milioane de locuitori a venit după o reducere surpriză a dobânzii de referinţă săptămâna trecută la un minim de 2,5% de către banca centrală sârbă, care a ales să susţină creşterea PIB-ului pe fondul inflaţiei reduse. Îngrijorările privitoare la creşterea economiei sârbe s-au intensificat după ce biroul de statistică nu a publicat estimarea de creştere la sfârşitul lunii trecute, invocând probleme legate de colectarea datelor. În condiţiile în care PIB-ul a încetinit din ianuarie până în martie faţă de anul anterior, iar producţia industrială şi exporturile au scăzut în primul semestru, există riscul ca creşterea să nu atingă estimarea de 3,5% a guvernului pentru 2019.

În iulie, ministrul sârb al infrastructurii Zorana Mihajlovic anunţa că Serbia intenţionează să împrumute miliarde de euro de la China şi alte ţări în anii următori pentru finanţarea de investiţii în proiecte regionale.

La rândul său, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelensky s-a angajat să atragă 20 miliarde de dolari pentru investiţii în infrastructureă pe următorii cinci ani, notează Emerging Europe.

ìVom in vesti cel puţin 20 miliarde de dolari în infrastructura locală pentru a repara 24.000 de km de drumuri, a creşte numărul de aeroporturi operaţionale la 15, pentru dezvoltarea a cinci porturi maritime şi creşterea considerabilă a capacităţii acestora, cât şi pentru triplarea capacităţii complexului nostru militar-industrialî, a anunţat Zelensky.

Administraţia prezidenţială se aşteaptă ca economia ucraineană să avanseze cu 5, până la 7%, în următorii cinci ani.

Pe 8 august, viceguvernatorul băncii centrale ucrainene Dmitro Sologub declara că partenerii internaţionali ai ţării se aşteaptă ca noul guvern să continue o politică fiscală echilibrată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO