♦ „Din cei 600.000 de oameni care au trecut prin dialogurile de educaţie financiară aplicată, circa 60% şi-au creat fonduri de rezervă sau de urgenţă. 40% au început să cumpere produse de asigurare a riscului personal, 23% dintre aceştia şi-au propus diversificarea economiilor, respectiv o mişcare dinspre depozite spre produse mai pe termen lung. 5% au exprimat nu numai nevoia, ci opţiunea de a face economii pentru şcoala copiilor şi viitorul copiilor“, a explicat Sergiu Manea în cadrul ZF Bankers Summit 2024.
Dobânzile au crescut pentru cei care au avut dobânzi variabile, în timp ce pentru cei care au avut dobânzi fixe, acestea nu au crescut, a spus Sergiu Manea, CEO al BCR în cadrul ZF Bankers Summit 2024. El a mai explicat că depinde foarte mult şi de ce preţuieşte fiecare mai mult, avantajul de moment într-o piaţă fără predictibilitate sau certitudinea planului şi cash-flowului pe care îl faci.
„Dobânzile au crescut pentru cei care au avut dobânzi variabile, pentru cei care au avut dobânzi fixe, dobânzile nu au crescut. Întrebarea este tot timpul ce preţuieşti mai mult, un avantaj de moment într-o piaţă pentru care nu ai nici un fel de predictibilitate sau certitudinea planului şi cash-flowului pe care îl faci, indiferent că vorbim de indivizi sau companii. Insist pe ideea că fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil de propriile planuri sau de propriul produs, mai puţin răspunzător de ce se întâmplă cu ROBOR, LIBOR, EURIBOR. Sunt două discipline diferite. Nici noi care lucrăm în bănci nu ştim unde vor fi aceşti indici peste 2-3-5 luni. De ce ar trebui să ştie cineva care ia un credit?“.