Bănci și Asigurări

Sergiu Manea, CEO al BCR: În 2021 ne aşteptăm la o uşoară creştere a creditelor neperformante având în vedere că o parte din moratorii expiră. Eu cred că BCR şi celelalte bănci vor fi preocupate să ofere măsuri de suport clienţilor persoane fizice şi companii astfel încât să trecem cât mai lin prin perioada de exit din măsurile de susţinere

Sergiu Manea, CEO al BCR: În 2021 ne aşteptăm la o...

Autor: Claudia Medrega

26.02.2021, 14:33 159

Anul 2021 ar putea să aducă o uşoară creştere a ratei creditelor nepeformante (NPL- non-performing loans) având în vedere că o parte a moratoriilor de amânare a ratelor la împrumuturi expiră în acest an, dar bilanţurile băncilor, companiilor şi persoanelor fizice sunt pregătite să facă faţă unei astfel de evoluţii, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR, într-o videoconferinţă de prezentare a rezultatelor financiare ale băncii din 2020.

„Întregul sistem bancar a analizat atent toate categoriile vulnerabile şi a participat la procesul de susţinere a clienţilor prin măsuri private şi prin moratoriul public. Faptul că mroratoriul a fost aplicat foarte eficient a făcut ca emoţia asociată unei situaţii de criză să fie ţinută la un nivel scăzut. În 2021 ne aşteptăm la o uşoară creştere a NPL având în vedere că o parte din moratorii expiră, şi măsurile bugetare expiră pentru anumite sectoare. Bilanţurile companiilor, persoanelor fizice şi băncilor sunt bine pregătite să facă faţă unei astel de dezvoltări. Eu cred că BCR şi celelalte bănci vor fi preocupate să ofere măsuri de suport clienţilor persoane fizice şi companii astfel încât să trecem cât mai lin prin perioada de exit din măsurile de susţinere aplicate în pandemie”, a explicat şeful BCR.

La sfârşitul anului 2020, rata creditelor neperformante a BCR a ajuns la 4,5%, uşor peste nivelul de 4,1% din decembrie 2019.

BCR a explicat că această evoluţie reflectă în principal efectul unui eveniment singular înregistrat în trimestrul II 2020, constând într-o expunere de valoare mare faţă de un client corporate, devenită neperformantă, cât şi al unui volum mai mare de noi credite neperformante în segmentul retail, rezultat în urma evaluării efectuate în ultimul trimestru din 2019 privind improbabilitatea de plată pentru clienţii cu acorduri de amânare a ratelor încă active.

Gradul de acoperire al creditelor neperformante cu provizioane a atins nivelul de 122,5% în decembrie 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO