Bănci și Asigurări

Sergiu Manea, CEO al BCR: La creditele pentru investiţii există o preocupare mai mare pentru acoperirea riscurilor, dar în zona de capital de lucru acum nu vedem o preocupare mai mare pentru dobânzi fixe

Profit net de 1,74 mld. lei pentru BCR în 2022, în creştere cu 24%, după avansul creditării cu 16%. Creditele pentru firme: salt de 25,5%, deşi dobânzile au crescut

Sergiu Manea, CEO al BCR: Pentru creditele corporate încă suntem într-un mediu de dobânzi variabile mai ales pentru creditele de capital de lucru. În zona de credite de investiţii între un sfert şi o treime sunt cu dobândă fixă, acolo există o preocupare  mult mai mare pentru acoperirea riscurilor. Dar în zona de credite pentru capital de lucru în momentul acesta vedem o foarte mare preocupare pentru dobânzi fixe. Vedem o preocupare şi vizavi de diferenţialul de dobândă între leu şi euro.

Sergiu Manea, CEO al BCR: Pentru creditele corporate încă suntem într-un mediu de dobânzi variabile mai ales pentru creditele de capital de lucru. În zona de credite de investiţii între un sfert şi o treime sunt cu dobândă fixă, acolo există o preocupare mult mai mare pentru acoperirea riscurilor. Dar în zona de credite pentru capital de lucru în momentul acesta vedem o foarte mare preocupare pentru dobânzi fixe. Vedem o preocupare şi vizavi de diferenţialul de dobândă între leu şi euro.

Autor: Claudia Medrega

01.03.2023, 09:30 235

Soldul creditelor pentru firme a crescut cu 25,5% în anul 2022 faţă de 2021 BCR susţine că în 2022 a aprobat credite noi corporate de 15,6 mld. lei, dintre care o treime sunt destinate investiţiilor Numai pentru sectorul IMM, stocul de finanţări a crescut cu 22,9% an pe an, iar stocul de credite acordate microîntreprinderilor a crescut cu 40,5% Rata creditelor neperformante a BCR a scăzut la 2,8% în 2022, faţă de 3,9% în 2021.

BCR a încurajat în ultimii ani comportamentul responsabil în relaţia cu finanţările predictibile, prin creditare în lei, cu rate fixe împreună cu asigurare de viaţă şi venit, banca ajungând pe segmentul retail la 100% din producţia nouă de credite negarantate cu dobândă fixă pe toată perioada şi 75% din producţia nouă pe creditele standard BCR cu dobândă fixă în primii 5-10 ani, astfel că 2022 a fost momentul în care recomandările prudenţiale ale BCR şi-au dovedit eficienţa şi validitatea pentru clienţi în contextul creşterii dobânzilor, susţine Sergiu Manea, CEO al BCR.

Pe segmentul corporate, la creditele pentru investiţii există o preocupare mai mare a firmelor pentru acoperirea riscurilor de dobândă, dar în zona de capital de lucru acum nu se vede o preocupare mai mare pentru dobânzi fixe, a explicat şeful BCR la conferinţa de prezentare a rezultatelor financiare. BCR a raportat pentru 2022 un profit net de 1,74 mld. lei, în creştere cu aproape 24% faţă de 2021, după avansul creditării totale cu 15,6%, până la 55,3 mld. lei. Deşi dobânzile au fost în creştere, creditele acordate de BCR pentru firme au avut în 2022 o creştere cu 25,5%, până la 26 mld. lei, în timp ce creditele retail au avut un avans de 4,1%, la peste 28 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO