Bănci și Asigurări

Sergiu Oprescu, Alpha Bank România: PNRR este noul plan Marshall şi avem datoria să nu îl ratăm, dar şi planul Marshall a avut mari câştigători şi codaşi

ZF Bankers Summit 2022

Sergiu Oprescu, Alpha Bank România: PNRR este noul plan...

Autor: Răzvan Botea

11.07.2022, 11:03 191

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este noul plan Marshall pentru Europa, doar că de data aceasta este conceput de Europa, pentru Europa. Cu toate acestea, şi planul Marshall a avut câştigători şi pierzători, a spus, la ZF Bankers Summit 2022, Sergiu Oprescu, Preşedinte Executiv al Alpha Bank Romania şi Director General al Reţelei Internaţionale Alpha Bank. Planul Marshall a fost planul de reconstrucţie economică a Europei de Vest, iniţiat de SUA după Al Doilea Război Mondial.

„PNRR este noul plan Marshall şi avem datoria să nu îl ratăm. Este mare oportunitate şi, exact cum planul Marshall s-a manifestat ca fiind o oportunitate pentru ţările europene care, la vremea respectivă, trebuiau să se restabilizeze după război, PNRR este noul plan Marshall care ne poate capacita în a face faţă adversităţilor acestei crize şi de a ne repoziţiona economic în perioada următoare.  Şi planul Marshall a avut mari câştigători şi codaşi”, a spus Sergiu Oprescu,

ZF organizeză între 11 şi 13 iulie ZF Bankers Summit, eveniment ajuns la a 11-a ediţie în 2022.

Ce a mai spus Sergiu Oprescu la ZF Bankers Summit 2022:

De data aceasta sistemul bancar este extrem de solid. Are toţi indicatorii, de la solvabilitate, lichiditate, nivelul de neperformanţă şi aşa mai departe în parametrii europeni chiar în zona cea mai bună.

Bineînţeles, dacă e sa facem o comparaţie, ştim că în clipa de faţă s-au format tot felul de crize şi toate acestea, într-o formă sau alta, vor afecta economia Românei. Cred că sistemul bancar poate şi trebuie să joace rolul de ultim apărător. Singura soluţie pe care o avem în momentul de faţă este, în primul rând, să ne bazăm pe înţelegerea mai bună de această dată despre cum se desfăşoară o criză.

Cred că avem toate argumentele şi ingredientele în momentul de faţă ca să dăm un răspuns susţinut.

Încă nu ştim în ce direcţie pot duce toate valenţele crize: se vorbeşte de recesiune pe plan internaţional, de stagflaţie. În România încă nu vedem aceste semne, dar bineînţeles că ne pregătim pentru tot ce se va putea întâmpla în viitor. Uitându-ne pe cifrele şi pe datele pe care le vedem în clipa de faţă la nivelul sistemului bancar, nu vedem această formare de neperformanţă pe care cineva o poate vedea în alte ţări care deja sunt afectate de această criză.

Ştim că suntem pe un trend ascendent cu dobânzile, atât la nivel internaţional, cât şi la nivel local. Cât de repede, care este dinamica, care este pragul la care vom ajunge, nu cred că ne putem aventura să lansăm teorii de genul.

Pe o perioadă de timp, trebuie să ne pregătim de o perioadă de creştere a dobânzilor în sistemul bancar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO