Bănci și Asigurări

Sergiu Oprescu, ARB: Băncile din România sunt printre codaşele Europei din punct de vedere cantitativ şi printre fruntaşe din punct de vedere calitativ al capitalului

Sergiu Oprescu, ARB: Băncile din România sunt printre...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

26.05.2016, 14:20 628
Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, a declarat în cadrul unei conferinţe dedicate aniversării a 25 de ani de la fondarea asociaţiei profesionale din sectorul bancar românesc că băncile de pe piaţa locală stau bine din punct de vedere al capitalizării, însă gradul de bancarizare rămâne mic comparativ cu alte state europene. 
 
"Băncile din România sunt printre codaşele Europei din punct de vedere cantitativ, dacă ne referim la ponderea creditului neguvernamental în PIB, şi printre fruntaşe din punct de vedere calitativ, privind din perspectiva capitalului. Raportul credite-depozite este subunitar de 87%. Ne finanţăm creşterea creditării din resurse proprii", a declarat Sergiu Oprescu.
 
Preşedintele ARB a evidenţiat şi măsurile luate de băncii în ultimii ani, care au condus la situaţia din prezent a sectorului bancar. "Sistemul bancar românesc a fost campion al <<cost cutting-ului>> la nivel regional, scăzând costurile cu 17%, comparativ cu 6% în Ungaria şi cu creşteri 12% respectiv 13% în Cehia şi Polonia. Rata creditelor neperformate a scăzut la 13%, o reducere cu 9 puncte procentuale salutată la nivel european."
 
Sergiu Oprescu vede ca provocări pentru industria bancară riscul sistemic sever "determinat de cadrul juridic incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar", tratamentul legislativ discriminatoriu pentru investitorii din România în industria bancară, presiunile asupra modelului de business şi nevoia unei educaţii financiare mai bune a clienţilor precum şi a unei comunicări mai bune din partea băncilor. Şi Florin Dănescu, directorul executiv al ARB, consideră faptul că sistemul bancar românesc nu a necesitat ajutor din bani publici, precum în alte state, reprezintă o formă de profesionalism.
 
Conform datelor prezentate de asociaţie, creditarea în România reprezintă doar 32% din PIB adică 153 miliarde de euro faţă de 100% în unele economii dezvoltate.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO