Bănci și Asigurări

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor: „O să solicităm Ministerului Finanţelor să avem o nouă întâlnire pe tema taxei bancare. Nu există o formulă de a creşte o industrie prin taxarea suplimentară a acelei industrii. Taxarea este pe contrasens cu logica creşterii intermedierii financiare”

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a...

Autor: Claudia Medrega

15.03.2019, 14:16 251

Ministerul Finanţelor şi BNR lucrează la variante de modificare a taxei bancare, însă Asociaţia România a Băncilor nu ştie de existenţa unei variante definitive şi intenţionează să solicite Ministerului Finanţelor o nouă întâlnire pe aceast temă, reiese din declaraţiile lui Sergiu Oprescu, preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

El a amintit că bancherii au avut o singură întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor spre sfârşitul lunii februarie.

“Ca să putem da credite, presupunând că avem şi cerere, avem nevoie de două resurse: lichiditate şi capital. Marea majoritate a profitabilităţii trebuie să se ducă în capital ca să creştem intermedierea financiară. Dacă vii şi taxezi, este pe contrasens cu logica creşterii intermedierii financiare, înseamnă a te afla pe contrasens cu logica creşterii bunăstării dintr-o ţară. Este matematică”, a declarat Sergiu Oprescu la o conferinţă organizată de ARB.

Taxa pe activele băncilor, care a bulversat sectorul bancar, se calculează în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare ROBOR la trei luni şi la şase luni şi trebuie plătită dacă media trimestrială a ROBOR depăşeşte pragul de referinţă de 2%.

Ministrul finanţelor Eugen Teo­do­rovici a promis agenţiei de rating S&P că va modifica modul de calcul pentru taxa bancară, astfel încât taxa nu va mai fi legată de indicele ROBOR, ci va fi una fixă calculată la o bază de active mai redusă. De asemenea, Teodorovici susţinea că taxa pe activele bancare va fi ajustată în jos, în funcţie de diferenţa dintre dobânda percepută de bancheri la credite şi cea plătită de bănci la depozite, diferenţă cunoscută ca marja de câştig a băncilor. Totodată, taxa ar putea să fie ajustată în jos şi în corelaţie cu creşterea intermedierii financiare.

Rămâne de văzut dacă şi cum vor modifica în cele din urmă politicienii taxa pe activele bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO