Bănci și Asigurări

Service-urile auto: Proiectul de lege pe RCA propus de ASF are numeroase prevederi toxice pentru asiguraţi

Service-urile auto: Proiectul de lege pe RCA propus de...

Autor: Anelis Baciu

08.03.2016, 12:43 661

Asociaţia Service-urilor Auto Independente (ASSAI) consideră că proiectul de lege pe piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) propus de ASF  conţine numeroase prevederi ambigue sau chiar toxice pentru păgubiţii, dar favorabile grupurilor străine de asigurări.

Prelungirea automată a poliţei RCA la fiecare 12 luni, înjumătăţirea penalităţilor pentru asigurătorii care nu plătesc daunele, dar şi prelungirea perioadei de plată a despăgubirilor sunt principalele prevederi combătute de ASSAI.

„ASF şi asigurătorii urmăresc introducerea unui contract de asigurare multianual, care să menţină asiguratul RCA captiv cât mai mult timp, la fel cum a fost în cazul contractelor de telefonie mobilă (cu clauze de denunţare dovedite a fi abuzive). Este o situaţie în care asigurătorul RCA poate atrage asiguratul RCA cu un cost mic de primă, în primul an, urmând să profite de neatenţia asiguratului la termenele de denunţare, iar în anul următor să îi majoreze semnificativ prima de asigurare”, spun reprezentanţii service-urilor auto.

ASSAI reclamă faptul că ASF a ţinut în secret redactarea acestui proiect de lege şi afirmă că până la momentul remiterii către Parlament, nu a fost transmis spre analiză niciunui participant al grupului de lucru.

Pe de altă parte, ASF a afirmat că proiectul legislativ a fost elaborat împreună cu asociaţiile profesionale din piaţă, printre care s-au numărat şi service-urile auto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO