Bănci și Asigurări

Serviciul de plăţi instant câştigă teren pe piaţa locală: ING devine a zecea instituţie care îşi adaugă în portofoliu produsul care asigură transferul banilor în maximum zece secunde

Serviciul de plăţi instant câştigă teren pe piaţa...

Autor: Cristina Bellu

20.03.2023, 10:20 4012

ING Bank România îşi extinde portofoliul de servicii de plată inovatoare cu serviciul Plăţi Instant, dezvoltat de Transfond, care asigură transferul banilor din contul bancar al plătitorului ȋn cel al beneficiarului, aflat la altă bancă sau invers, în maximum zece secunde, în orice moment al zilei.

În practică, încă de la lansare, în aprilie 2019, durata reală a transferului între două bănci participante se încadrează în circa patru secunde. În cazul Plăţilor Instant nu se foloseşte cardul bancar.

„Plata către un prieten, prin numărul de telefon, este una dintre cele mai apreciate funcţionalităţi din Home’Bank - cu o pondere de aproximativ 15% din media de 7,5 milioane de tranzacţii efectuate lunar în aplicaţie. Din 2021, clienţii ING pot transfera bani şi către clienţii altor bănci, înrolaţi în serviciul AliasPay, folosind doar numerele de telefon ale destinatarilor. Mai mult, anul trecut, pentru prevenirea fraudelor şi a tranzacţiilor eronate, ING a lansat funcţionalitatea SANB – Serviciul Afişare Nume Beneficiar. Atunci când realizează un transfer bancar, clienţii ING pot vedea exact în contul cărui beneficiar se duce acea sumă. Facem încă un pas important pentru a oferi transferuri mai rapide, sigure şi digitale, prin extinderea portofoliului nostru cu serviciul Plăţi Instant”, spune Crina Pătru, Director al Serviciului de Dezvoltare Plăţi ING Bank România.

Astfel, clienţii persoane fizice ai ING au acum posibilitatea de a încasa şi transfera bani, în timp real, în aplicaţia Home’Bank, către alte bănci din România înrolate în serviciul Plăţi Instant.

În ceea ce priveşte persoanele juridice clienţi mici şi mijlocii, vor fi disponibile, în primă fază, doar încasările interbancare instant în lei. Iniţierea plăţilor instant efectuate de către aceştia către alte bănci va fi disponibilă în prima jumătate a acestui an.

În prezent, alături de clienţii ING Bank, beneficiază de serviciul Plăţi Instant clienţii Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Banca Comercială Română, Vista Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank, Intesa Sanpaolo Bank, BRD Groupe Societe Generale, aceste bănci acoperind aproximativ 75% din totalul pieţei bancare, procent măsurat din perspectiva activelor.

„În anul 2022, volumul tranzacţiilor instant interbancare a crescut de aproximativ cinci ori comparativ cu anul precedent. (...) Ne aşteptăm ca toate băncile din România să ofere clienţilor proprii serviciul Plăţi Instant, pentru a răspunde cerinţelor acestora şi pentru că transferurile instant reprezintă deja noua normalitate în domeniul plăţilor. Plăţile instant creează premisele dezvoltării noului ecosistem de plăţi din România, care cuprinde soluţii moderne de plată, fără card bancar, de tipul plăţilor prin QR Code (folosite pentru transferuri de bani între persoane fizice, pentru plăţi în e-commerce sau pentru plăţi la comerciant - magazin fizic), soluţii care vor fi lansate în piaţă în perioada următoare. Acest ecosistem cuprinde deja modalităţi de plată în care se utilizează numărul de telefon mobil în locul IBAN-ului (AliasPay) – completând tipurile de transfer instant de fonduri care aduc plus valoare experienţei de plată a clientului” explică Sabin Carantină, Director General TRANSFOND.

În perioada aprilie 2019 – martie 2023, serviciul Plăţi Instant în lei a funcţionat la întreaga sa capacitate, înregistrând o disponibilitate totală de peste 99,9% în întregul interval de timp menţionat. Prin Plăţi Instant se pot executa transferuri cu o valoare individuală mai mică de 50.000 lei.

Avantajele serviciului pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti instant pentru achiziţia de bunuri şi servicii în mediul online sau în mediul real, de a face plăţi instant către apropiaţi, furnizori sau alţi destinatari.

Businessurile de orice mărime pot iniţia oricând plăţi urgente care să le permită derularea continuă a afacerii, iar pentru comercianţii care oferă clienţilor lor posibilitatea de a plăti instant, avantajele sunt date de primirea imediată a banilor în cont, dar şi de oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/promovare a propriilor servicii şi produse, corelate cu utilizarea plăţilor instant.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO