Bănci și Asigurări

Sfârşit tensionat de mandat pentru şeful BCE Mario Draghi. Revolta împotriva măsurilor sale continuă. „Un număr de membri“ ai comitetului de stabilire a dobânzilor s-au opus deciziei de relansare a QE

Sfârşit tensionat de mandat pentru şeful BCE Mario...

Autor: Catalina Apostoiu

13.10.2019, 21:00 335

Mario Draghi pur şi simplu nu are parte de o victorie în ultimele săptămâni la cârma Băncii Centrale Europene, scrie Bloomberg. Draghi, considerat salvatorul euro după ce s-a angajat să facă tot posibilul pentru a apăra moneda în 2012, se confruntă cu o adevărată revoltă internă care ar putea intra în curând în a doua lună.

Oficiali de top ai Băncii Centrale Europene şi-au exprimat poziţii divergente cu privire la elemente-cheie ale ultimului pachet de stimulente monetare ale băncii, relevă procesul-verbal al ultimei reuniuni a acesteia, evidenţiind faptul că viitorul şef al băncii Christine Lagarde va moşteni o instituţie fragmentată şi va avea în faţă o adevărată provocare în a susţine economia în încetinire a regiunii, potrivit Wall Street Journal.

BCE a lansat luna trecută un amplu pachet de măsuri de stimulare a economiei, ce a inclus reduceri de dobânzi şi un program de achiziţii de obligaţiuni de 20 miliarde de euro pe lună. Cel puţin şapte oficiali de top ai băncii, cât şi un comitet intern al acesteia însărcinat cu evaluarea strategiei privind politica monetară, au criticat decizia de reluare a achiziţiilor de obligaţiuni, stopate în decembrie. Sabine Lautenschlager, oficial german de top al BCE, a anunţat luna trecută că va părăsi banca cu doi ani mai devreme după ce şi-a exprimat opoziţia faţă de noi achiziţii de obligaţiuni.

Procesul verbal al şedinţei din 11-12 septembrie a BCE evidenţiază clar disputa, care s-a concentrat asupra achiziţiilor de active (QE), dar s-a extins şi la alte instrumente de politică, inclusiv reduceri de dobânzi.

„Un număr de membri“ ai comitetului de stabilire a dobânzilor s-au opus deciziei de relansare a QE, argumentând că aceasta ar trebui folosită doar ca ultimă soluţie, sau că nu mai este eficientă pentru că randamentele obligaţiunilor din zona euro sunt deja foarte scăzute, relevă procesul verbal.

Cel puţin un oficial BCE a avertizat că restartarea QE ar putea crea apetit în rândul investitorilor pentru şi mai multe achiziţii de obligaţiuni, ceea ce ar epuiza oferta de titluri eligibile de datorie pe care BCE le poate cumpăra.

Unii oficiali au cerut o reducere de dobândă de peste reducerea de 0,1% convenită luna trecută, în timp ce alţii s-au opus chiar şi unei reduceri de 0,1%, avertizând cu privire la efectele negative în creştere ale dobânzilor negative.

Un număr de oficiali şi-au exprimat de asemenea rezervările privitoare la decizia BCE de a introduce un sistem de protecţie a băncilor de impactul dobânzilor negative.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO