Bănci și Asigurări

Şi-au scos randamentele, acum pleacă acasă. Dezamăgiţi că nu se mai apreciază cursul, străinii renunţă la plasamentele pe leu

Foto Shutterstock

Şi-au scos randamentele, acum pleacă acasă. Dezamăgiţi că nu se mai apreciază cursul, străinii renunţă la plasamentele pe leu

Autor: Liviu Chiru

07.06.2011, 23:52 1850

Leul a pierdut ieri teren vizibil în faţa euro, pe fondulcumpărărilor de valută din partea jucătorilor străini care şi-auînchis poziţiile pe piaţa locală, chiar în timp ce monedele de pepieţele vecine au înregistrat aprecieri uşoare.

Euro a urcat ieri cu doi bani sau aproape 0,5% în faţa leului,până la 4,1544 lei la cursul BNR, cel mai ridicat nivel atins de lasfârşitul lunii martie.

"Dacă BNR nu a lăsat cursul să coboare sub 4,07 lei pentru uneuro, străinii îşi închid acum poziţiile şi depreciază leul. Nu eclar dacă s-au luat toate stopurile (ordine presetate de închiderea poziţiilor pentru limitarea pierderilor în cazul unei evoluţiiadverse a cotaţi­ilor - n. red.). Volumele tranzacţionate au fostceva mai bune, peste media ultimelor săptămâni, dar nusenzaţionale", a comentat un dealer.

Leula câştigat teren rapid în martie şi aprilie, cursul coborând pânăla 4,07 lei/euro, cu 4% sub nivelul la care începuse anul.

Dealerii au considerat că în spatele aprecierii s-a aflatiniţial Banca Naţională, care ar fi vândut valută în februarie,însă ulterior jucătorii străini au intrat în joc, atraşi deperspectiva de a realiza un câştig uşor din randamentele relativmari oferite de titlurile de stat româneşti, la care se adaugă şicâştigul din aprecierea leului. Marile bănci de investiţii din Vests-au grăbit să vină cu rapoarte de analiză care indicau că leul arputea să se întărească până la un nivel de 4 lei/euro.

Scăderea cursului a fost însă mai abruptă decât se aşteptaupieţele, iar oficialii BNR au arătat în aprilie, la fel ca înprimăvara anului trecut, că nu agreează o întărire prea puternică aleului.

Piaţa a suspectat ulterior şi intervenţii ale Băncii Naţionale,care ar fi cumpărat valută pentru a opri scăderea cotaţiilor.

Pe piaţa valutară interbancară euro era tranzacţionatieri-dimineaţă la 4,1375 lei, însă a urcat pe parcursul zilei pânăla un maxim de 4,1605 lei.

Spre sfârşitul zilei piaţa s-a echilibrat, iar euro a coborâtuşor, la 4,1550 lei. În timp ce leul pierdea teren, forintulmaghiar se întărea susţinut de decizia Fitch de a îmbunătăţiperspectiva rating-ului acordat Ungariei.

Zlotul polonez a avut oscilaţii mici, jucătorii aşteptânddecizia de politică monetară a băncii centrale poloneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO