Bănci și Asigurări

SIF Oltenia îşi evaluează participaţia la BCR la 476 mil. lei, plus 22% într-un an. „Suntem disponibili să negociem cu investitori interesaţi“

SIF Oltenia îşi evaluează participaţia la BCR la 476...

Autor: Liviu Popescu

16.04.2018, 00:06 694

SIF Oltenia (SIF5), singura societate de investiţii financiare din cele cinci acţionară la cea mai mare bancă din România, evaluează participaţia de 6,3% pe care o are la BCR la 476 milioane de lei, plus 22% faţă de finele anului 2016, potrivit datelor din raportul pe 2017 supus votului acţionarilor.

„În ceea ce priveşte participaţia la BCR, ne menţinem disponibilitatea de a purta negocieri cu investitorii interesaţi, S.I.F. Oltenia vizând obţinerea unui preţ de vânzare atractiv”, se arată în raport. Societatea menţionează că BCR este evaluată la valoarea fondurilor proprii, iar celelalte două bănci din portofoliu, BRD şi Banca Transilvania, se tranzacţionează la preţuri care reprezintă multiplu de 1,3 - 1,4 fondurile proprii.

„Nu există riscul ca o eventuală fructificare a pachetului deţinut la BCR să nu poată fi realizat la valoarea la care este evaluată, respectiv la valoarea fondurilor sale proprii”, se arată în raportul emitentului cu 1,3 mld. lei capitalizare.

Strategia SIF Oltenia este de a menţine participaţii ridicate în domeniul bancar pe considerentul că în România gradul de bancarizare este încă redus, astfel că piaţa bancară are potenţial de creştere. „Evoluţia pozitivă a indicatorului de profitabilitate a sistemului bancar din România ultimilor ani ne determină să fim optimişti şi să menţinem o expunere ridicată a portofoliului administrat pe acest sector”. SIF Oltenia deţine 2,1% din BRD şi 1% din Banca Tran­sil­­vania, participaţii însumate de 292 mil. lei.

SIF Oltenia ar putea încasa 14,4 milioane de lei ca dividende de la BCR în contextul în care cea mai mare bancă din România le propune acţionarilor pentru şedinţa din luna aprilie distribuirea a 40% din rezultatul net individual realizat în 2017, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor din convocator.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO