Bănci și Asigurări

Sinca, BCR: Investiţiile în autostrăzi ar ajuta dezvoltarea turismului

Foto: Mediafax, Mihai Dascalescu

Foto: Mediafax, Mihai Dascalescu

Autor: Radu Bostan

28.01.2013, 17:54 497

România are şansa anul acesta de a demara investiţii în infrastructură, precum construcţia unor autostrăzi prin munţi, cu rol de catalizator în dezvoltarea turismului, este de părere Eugen Sinca, analist-şef la BCR.

"Ar trebui acordată o pondere mai importantă în investiţii sectorului privat, deoarece acesta are capacitatea şi finanţarea necesară pentru a realiza unele proiecte majore de infrastructură în parteneriat public-privat. România are o şansă unică în anul 2013 să înceapă construcţia la autostrăzi care să traverseze munţii", a declarat Sinca în emisiunea ZF live de luni.

El a adăugat că aceste autostrăzi ar fi proiecte foarte profitabile pentru partenerul privat, datorită traficului intens pe care l-ar susţine, atenuând astfel presiunea asupra statului de a finanţa astfel de investiţii din surse proprii.

Efectele pozitive ale investiţiei în autostrăzi s-ar vedea nu doar în timpul construcţiei acestora, ci mai ales după finalizarea lor, în sectoare precum turismul. Sinca a arătat că România pierde în fiecare an 300-400 milioane de euro din turism, potrivit datelor din balanţa de plăţi, adică românii cheltuie în străinătate cu 300-400 milioane de euro mai mult decât cheltuie turiştii străini în România. Spre comparaţie, Bulgaria are intrări nete de circa 1,8 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO