Bănci și Asigurări

Sistemul bancar a avut o gaură de 8 miliarde lei în ultimii şase ani

Sistemul bancar a avut o gaură de 8 miliarde lei în...

Autor: Ciprian Botea

16.02.2015, 00:05 386
Sistemul bancar a avut pierderi de circa 4,4 miliarde de lei (1 mld. euro) în 2014, respectiv cu 20% peste pierderile cumulate 2010, 2011 şi 2012 - ceilalţi trei ani din perioada de criză în care băncile s-au aflat pe minus. O excepţie a fost anul 2013, când a fost consemnat un mic plus de 49 mil. lei.
 
Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a declarat ieri la o întâlnire cu parlamentarii din comisiile de buget-finanţe că băncile au avut în perioada de criză pierderi cumulate de 1,6 mld. euro (echivalentul a 8 mld. lei). Cum pierderile cumulate din 2010, 2011 şi 2012 au fost de 3,6 miliarde de lei, rezultă că anul trecut s-a înregistrat un minus de 4,4 miliarde de lei.
 
Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR, estima în decembrie că pierderea sistemului bancar va depăşi cu mult 2 miliarde de lei din cauza procesului de cură­ţare a bilanţurilor de credite neperformante. BNR a forţat anul trecut băncile să-şi cureţe portofoliile, ceea ce a însemnat provizioane de risc suplimentare, care în multe cazuri au erodat complet profiturile operaţionale. Banca Naţională a insistat de mai multe ori în ultimele săptămâni pe ideea pierderilor care au afectat sistemul bancar în perioada de criză pentru a sugera că băncile nu pot suporta singure costurile unei eventuale conversii a creditelor din franci elveţieni în lei.
 
Curăţarea de anul trecut a bilanţurilor s-a reflectat în scăderea portofoliilor de credite şi a activelor. Stocul creditelor populaţiei şi companiilor a scăzut la 212 miliarde de lei în decembrie anul trecut, fiind cu 6 miliarde de lei mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Creditele neperformante au scăzut însă de la o pondere de peste 20% din bilanţul total la sub 15%.
 
Băncile au fost nevoite să-şi ajusteze operaţiunile la noile condiţii din piaţă, astfel că un număr de 1.200 de sucursale şi agenţii au fost închise şi aproape 14.000 de salariaţi au plecat din sistem. Cea mai mare parte a restructurării a avut loc în ultimii doi ani. Iniţial, bancherii au fost reticenţi să-şi redimensioneze reţeaua întrucât sperau la o reluare rapidă a creditării.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO