Bănci și Asigurări

Sistemul bancar a făcut un profit de 520 mil. lei în trim. 1

Foto Shutterstock

Autor: Ovidiu Tempea

09.05.2013, 20:52 787

Sistemul bancar a înregistrat în primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 milioane de lei (130 mil. euro), de patru ori mai mare decât în primele trei luni din 2012, potrivit datelor centralizate de BNR. Sistemul bancar închisese anul trecut cu o pierdere record de peste 2 miliarde de lei.

Provizioanele constituite de bănci pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au cumulat în primele trei luni 1,76 miliarde de lei, iar soldul a urcat la 31,6 miliarde de lei. Cifrele sunt raportate conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Totodată, băncile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS (standardele româneşti de contabilitate) şi a rezultat o creştere cu 1,8 miliarde de lei, la aproape 41 miliarde de lei. În primul trimestru de anul trecut, băncile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu faţă de acest an.

Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,9% în martie anul trecut la 19,1% în martie 2013. Ponderea creditelor clasificate îndoielnic şi pierdere a coborât uşor în primele trei luni, de la 30% la 29,2%, dar se menţine cu patru puncte procentuale peste nivelul din martie 2012.

Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu a declarat miercuri că o bună parte din creşterea ponderii creditelor neperformante este cauzată „de luni bune“ de scăderea bazei de raportare, adică a soldului creditelor.

Totalul creditelor cu restanţe însumează peste 30 miliarde de lei, din care 23 de miliarde de lei finanţări către companii şi puţin peste 7 miliarde de lei împrumuturi acordate popu­laţiei.

Activul bilanţier net pe sistem a scăzut în primele trei luni cu 9 miliarde lei, la 356 miliarde de lei (82,6 mld. euro), în principal prin diminuarea cu 4 miliarde de lei a portofoliilor de titluri. Sursele atrase de la populaţie au crescut de la începutul anului cu 3,6 miliarde lei, la aproape 126 miliarde de lei.

Pe piaţa bancară sunt prezente 31 de bănci persoane juridice române şi 9 sucursale ale unor instituţii de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO