Bănci și Asigurări

Sistemul bancar, câştigătorul majorării inflaţiei şi a dobânzilor. Veniturile din dobânzi ale băncilor mari au crescut cu două cifre în T1 2018. Raiffeisen, UniCredit şi BRD conduc în topul creşterilor

Sistemul bancar, câştigătorul majorării inflaţiei...

Autor: Anelis Baciu

31.05.2018, 00:08 1440

Sistemul bancar a cules în primul trimestru al acestui an roadele creşterii inflaţiei şi ale dobânzilor interbancare, în condiţiile în care toţi jucătorii mari au înregistrat creşteri semnificative, cuprinse între 8% şi 22%, ale încasărilor nete din dobânzi comparativ cu primele trei luni din 2017.

Lideri în topul creşteriilor sunt austriecii de la Raiffeisen. Veniturile nete din dobânzi raportate de grupul Rai­f­fei­s­en Bank în România s-au ma­jorat în lei cu 22% şi au ajuns la 349 mi­li­oa­ne de lei la finalul lunii martie 2018. În plus, România s-a remarcat în primele trei luni din 2018 ca fiind ţara cu cea mai bună dinamică a încasărilor din dobânzi la nivelul întregului grup Raiffeisen. 

„Cea mai mare creştere (a veniturilor nete din dobânzi - n.red.) a fost înregistrată în România, unde creşterea dobânzilor, precum şi a volumelor a generat o majorare cu 12 milioane de euro a veniturilor din dobânzi”, scrie în raportul Raiffeisen Inter­na­tio­nal. România a avut cea mai bună dinamică din regiune şi la nivelul încasărilor din comisioane, cu o creştere de echivalentul a 14 milioane de lei. În termeni procentuali, creşterea a depăşit 10%.

Raiffeisen este urmată în topul creşterilor de grupul UniCredit Bank, cu un avans al încasărilor nete din dobânzi la nivel local de peste 19%, şi de BRD SocGen cu un avans de aproape 15%.

Dinamica foarte bună a încasărilor din dobânzi ale băncilor este în principal rezultatul creşterii din ultimele luni ale ROBOR, indicatorul de referinţă pentru împrumuturile în lei. Majorarea este susţinută, dar într-o proporţie mai mică, şi de creşterea volumelor de finanţări. Veniturile din dobânzi reprezintă principala sursă de câştig pentru băncile locale şi reprezintă peste două treimi din încasările totale.

„Majorarea veniturilor băncilor din dobânzi era de aşteptat, având în vedere că au crescut mult dobânzile din piaţă. Cu alte cuvinte, încasările mai mari sunt rezultatul creşterii ROBOR-ului. Întotdeauna atunci când este inflaţie în economie băncile câştigă. În perioada următoare mă aştept ca ponderea veniturilor din dobânzi în total veniturilor bancare să crească”, a explicat analistul financiar Dragoş Cabat.

ROBOR la trei luni s-a încris încă din toamna anului trecut pe o tendinţă ascendentă, iar până la finalul anului analiştii estimează că va ajunge la 3%. Ieri, ROBOR se situa la 2,82% pe an. Spre comparaţie, în toamna anului trecut ROBOR la trei luni nu trecea de 1%.

Creşterea dobânzilor va fi stimulată totodată şi de majorările dobânzii cheie a BNR, anticipate de majoritatea analiştilor din piaţă. Creşterea dobânzii de politică mone­tară oferă spaţiu băncilor pentru îngroşarea mar­jelor de câştig, în condiţiile în care creşterea dobânzii-cheie va fi transferată mult mai lent la depozite decât la credite. În aceste con­diţii, marja de câştig (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite) va fi mai mare.

Cele mai mari încasări din dobânzi în valoare absolută, de peste 518 mil. lei, au fost înregistrate de Banca Transil­vania. Faţă de primul trimestru al anului trecut, încasările BT din dobânzi s-au majorat cu aproximativ 14%. Grupul BCR, principalul concurent al Băncii Transilvania, a raportat venituri din dobânzi de 467 milioane de lei, în creştere cu circa 8% faţă de primele trei luni din 2017.

În ceea ce priveşte veniturile din comisioane, creşterile nu au fost atât de spec­taculoase şi nici uniforme, doar două bănci, respectiv Banca Transilvania şi Raiffeisen, raportând majorări de două cifre. Veniturile din comisioane nu au cum să avanseze în acelaşi ritm cu încasările din dobânzi având în vedere că ele sunt stabilite la începutul contractului de credit şi nu se modifică pe durata contractului.

Dinamica bună a încasărilor din dobânzi indică că băncile ar putea încheia anul cu un profit record. Dacă băncile vor reuşi să-şi conserve nivelul profitabilităţii din primele trei luni ale acestui an, este foarte probabil ca la final de 2018 să tragă linie cu un câştig de 7 miliarde de lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO