Bănci și Asigurări

Sistemul bancar din Germania ar putea fi schimbat dramatic: Guvernul este pregătit să orchestreze o fuziune între giganţii Deutsche Bank şi Commerzbank

Sistemul bancar din Germania ar putea fi schimbat...

Autor: Alex Ciutacu

15.12.2018, 03:21 2927

Guvernul german este pregătit să orchestreze o fuziune între giganţii Deutsche Bank şi Commerzbank, pentru a se asigura că cea mai mare economie din Europa are cel puţin un creditor capabil să susţină companiile nemţeşti peste graniţe, potrivit Reuters, care citează revista Focus.

Ministrul de finanţe german a declarat pentru agenţia de presă cu nu vrea să se implice în speculaţii, în timp ce Deutsche Bank a refuzat să comenteze.

Deutsche se confruntă cu scandaluri legate de spălări de bani, ceea ce a dus la o prăbuşire istorică pe bursă pentru creditorul german, în timp ce businessul Commerzbank scade de la an la an.

Potrivit surselor citate de revista Focus, ministerul de finanţe examinează scenarii precum cel în care statul german ar prelua o participaţie în Deutsche Bank, iar fuziunea ar fi realizată apoi printr-un schimb de active între cele două bănci.

O a doua posibilitate care stă pe masa ministerului de finanţe ar fi cea în care Deutsche Bank preia integral Commerzbank, în timp ce al treilea scenariu presupune un holding.

În ultimele luni, Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank, a respins ideea unei fuziuni în timp ce şeful Commerzbank, Martin Zielke, susţine că este deschis înspre această oportunitate.

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 51% anul acesta, iar cele ale Commerzbank cu 45%. Astfel, capitalizarea de piaţă a Deutsche Bank a ajuns la aproape 16 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea Commerzbank, care a fost exclusă recent din indicele de referinţă DAX, a ajuns la aproximativ 8,6 miliarde euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO