Bănci și Asigurări

Sistemul bancar din zona euro este sub asediu: Monte Paschi este bombardată pe bursă, Deutsche Bank este atacată de ruşi şi americani, iar marile bănci franceze trag în BCE

Banca Monte dei Paschi are lichiditate netă de 10,6 mi­liarde de euro şi se chinuie să strângă rapid de la investitori cinci miliarde de euro pentru a evita un bailout de stat

Banca Monte dei Paschi are lichiditate netă de 10,6 mi­liarde de euro şi se chinuie să strângă rapid de la investitori cinci miliarde de euro pentru a evita un bailout de stat

Autor: Bogdan Cojocaru

22.12.2016, 00:06 4394

Acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena, creditorul aflat în centrul crizei ban­care italiene, au fost suspendate de la tran­zacţionare ieri după ce cotaţiile s-au prăbuşit cu peste 16% ca reacţie la avertismentul instituţiei că ar putea rămâne fără lichiditate în doar patru luni.

Duminică, Monte dei Paschi îşi asigura investitorii că are suficientă lichiditate să-i ajungă 11 luni.

Banca are lichiditate netă de 10,6 mi­liarde de euro şi se chinuie să strângă rapid de la investitori cinci miliarde de euro pentru a evita un bailout de stat. Noul avertisment sugerează că situaţia financiară a uneia dintre cele mai mari bănci italiene se deteriorează repede. O intervenţie din partea guvernului ar presupune piederi pentru mii de investitori mici, cetăţeni de rând care şi-au investit economiile în obligaţiunile băncii.

Din SUA, un director de top al Blackrock In­vestment Institute - Blackrock este unul dintre cele mai puternice fonduri de investiţii americane şi din întreaga lume - a explicat pentru CNBC că dacă Deutsche Bank cade, se va zgudui întregul sistem bancar european. Deutsche Bank este cea mai mare bancă ger­mană, are probleme cu credibilitatea şi este implicată într-o multitudine de scan­daluri cos­tisitoare, dar are mult mai multe resurse decât Monte dei Paschi. În prezent posibi­litatea unui bailout pentru banca germană este în general vehiculată doar ca speculaţie sau ca scenariu extrem. „Dacă Deutsche Bank nu reuşeşte să supravie­ţuiască, uitaţi de sistemul bancar european ca întreg“, a spus Ewen Cameron Watt de la Blackrock.

Deutsche Bank riscă o amendă record de 14 miliarde de dolari în SUA care îi va slăbi considerabil poziţia capitalului. Aceasta ar fi o pedeapsă pentru nereguli în vânzarea unor titluri financiare care au la bază credite ipote­care înainte de marea criză din 2008. Astfel de titluri au infectat băncile şi le-au şubrezit, ajutând la propagarea crizei. Acţiunile Deutsche Bank au scăzut ieri, iar de la începutul anului s-au prăbuşit cu 21%.

În Rusia, banca centrală acuză că un bancher al diviziei locale a băncii germane a ma­nipulat pieţele prin tranzacţii de 300 de miliarde de ruble (4,87 mld. dolari) împreună cu rudele sale pe parcursul a doi ani şi ju­mătate (ian. 2013 - iul. 2015), potrivit Reuters.

Banca centrală ar fi ajuns la aceasta concluzie în urma unei investigaţii efectuate cu ajutorul Autorităţii Federale de Supraveghere Financiară din Germania. Acesta este doar unul dintre scandalurile Deutsche Bank care ar putea exploda în Rusia.

Înapoi în Europa, cele mai mari bănci franceze atacă în justiţie Banca Centrală Europeană pentru a o forţa să le acorda o excepţie de regulile care le obligă să acopere cu capital depozitele constituite la un fond de stat, scrie Reuters, care citează surse apropiate situaţiei. Aceasta este cea mai mare provocare de până acum la adresa statutului BCE de surpaveghetor al sistemului bancar. BCE le asigură băncilor din zona euro finanţare, dar de doi ani este şi principala instituţie care le supraveghează. Banca centrală a zonei euro a fost atacată în instanţe de multe ori, de bănci mai mici care caută să iasă de sub supravegherea sa.

Procesele noi au fost deschise de BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel, Groupe BPCE şi La Banque Postale.

Cu atâtea probleme pe cap, băncile europene riscă să devină irelevante, cel puţin în comparaţie cu concurenţii din SUA, concluzionează Bloomberg.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO