Bănci și Asigurări

Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din istorie. De la un profit de 4,4 miliarde lei în 2008, băncile au ajuns la o pierdere totală de 2,1 miliarde de lei

Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din...

Autor: Razvan Voican

12.02.2013, 00:08 7063

Banca Naţională a strâns rezultatele financiare pre­liminate ale celor 40 de in­stituţii de credit de pe pia­ţă şi a tras linie: pier­deri cumulate record de 2,12 mld. lei pe anul trecut, aproape triple faţă de 2011. În 2008 sistemul raportase cele mai mari câştiguri din istorie, peste 4,4 mld. lei.

2012 a fost al treilea an la rând în care sistemul bancar a înregis­trat un rezultat negativ, aducând cea mai mare creştere a volumului pierderilor. Aceas­ta a fost consecinţa agravării pro­ce­sului de deteriorare a calităţii por­tofo­liilor de credite, dar şi a scă­derii sol­dului creditelor în condiţiile în care pro­ducţia de credite noi s-a pră­bu­şit, iar multe bănci au vândut pa­che­te de active devenite ne­perfor­mante. Rezultate negative au înregis­trat de­opotrivă bănci mari şi mici. În 2011 pierderile cumulate ale băn­cilor au însu­mat 777 mil. lei, iar în 2010 circa 516 mil. lei.

Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: De la devalizarea băncilor de stat s-a trecut la devalizarea internă şi privată a băncilor private. Care este mult mai mare, mai rea şi mai ascunsă. Plus că e dată cu parfum de lux

Potrivit unor calcule pro­vi­zorii ale băncii cen­trale, la sfâr­şitul anului tre­cut ra­ta cre­ditelor ne­per­for­mante din sis­tem a urcat la 18,2%, cu aproa­pe pa­tru punc­te pro­cen­tua­le peste ni­ve­lul din anul pre­cedent.

Creş­te­rea nu este sur­prin­ză­toare având în vede­re că economia nu şi-a revenit, au con­ti­nuat să apa­ră ca­zuri de insolvenţă printre com­panii, iar multe dintre creditele restructurate în primii ani de criză au ajuns să acu­muleze noi restanţe re­devenind neperfor­mante. De ase­menea, piaţa bancară a fost zdrun­cinată de o serie de cazuri de fraudă care încă sunt în anchetă, iar nivelul ridicat al neperformanţei su­gerează şi slăbiciuni la nivelul siste­melor de evaluare a riscului.

La pierderi de 2,1 miliarde de lei, ren­tabilitatea capitalului din sistem a rămas în teritoriul negativ, cu un minus de 5,4%. Ca şi în anii precedenţi, BNR a continuat să preseze acţionarii băn­cilor cu rezultate negative să aducă sume suplimentare la capital, astfel încât solvabilitatea medie pe sistem s-a menţinut la 14,6% la sfârşitul anului.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO