Bănci și Asigurări

Sistemul bancar românesc este cu mult peste media UE la mai mulţi indicatori de risc, cu excepţia ratei creditelor neperformante şi cea a creditelor restructurate

Sistemul bancar românesc este cu mult peste media UE la...

Autor: Claudia Medrega

20.06.2016, 13:00 1300

Rata creditelor neperformante şi cea a creditelor restructurate fac excepţie, situându-se mult peste media Uniunii Europene.

Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabili­tate şi structura bilanţului mai buni decât media eu­ro­pea­nă, în timp ce calitatea acti­velor face no­tă discordantă, din cauza ratei cre­di­telor neperformante şi celei a cre­dite­lor cu măsuri de restructurare, care sunt mai mult decât duble faţă de ni­ve­lul mediu din UE, reiese din datele BNR.

„Indicatorii prudenţiali ai sis­te­mului bancar românesc (sol­vabi­litate, ra­tă de aco­pe­rire, profitabili­tate, structura bi­lanţului) în­re­gis­trează, în ge­neral, ni­ve­luri mai bune de­cât media eu­ropeană, cu două ex­cepţii - rata cre­ditelor ne­per­for­man­te şi rata de re­struc­tu­ra­re“, a declarat re­cent Florin Geor­gescu prim-vice­gu­ver­nator al BNR.

Autoritatea Bancară Eu­ro­peană (EBA) publică tri­mestrial o analiză intitulată Tabloul de bord al riscului (Risk Dashboard) în care pre­zintă principalele vul­ne­ra­bi­lităţi ale sectorului bancar eu­ropean, identificate în func­ţie de evoluţia unui set de in­di­ca­tori de risc. Indicatorii sunt gru­paţi pe patru cate­go­rii: sol­va­bi­litate, calitatea ac­ti­ve­lor, profita­bili­ta­te şi struc­tura bilan­ţului. Iar fiecare in­di­cator este evaluat în raport cu trei inter­vale de pru­denţă, va­loa­rea aces­tu­ia putând astfel să fie con­side­rată foarte bună, intermediară sau de­fi­ci­tară în funcţie de intervalul valoric căruia îi aparţine.

BNR a efectuat o analiză similară a sistemului bancar naţional ţinând cont de indicaţiile metodologice ale ABE, precum şi de intervalele de evaluare stabilite de aceasta.

Datele din tabloul de risc pentru sis­te­mul bancar românesc arată că ma­joritatea indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudenţă, atât la decembrie 2015, cât şi la martie 2016, performanţa fiind superioară me­diei europene, care se încadrează la cate­­goria „intermediar“ cu aproape toţi indicatorii.

Excepţie fac rata reditelor neper­for­mante şi cea a creditelor cu măsuri de restructurare, care rămân în banda va­lorică considerată de Autoritatea Ban­cară Europeană ca fiind „defici­ta­ră“, nivelul acestor indicatori fiind mai mult decât dublu faţă de media UE. Rata creditelor neperfor­man­te (NPL) la nivelul întregului sistem bancar ajun­gea la finalul lunii martie la circa 13%, con­tinuând ten­din­ţa descen­den­tă de anul trecut. Bilan­ţurile băncilor au în­ce­put să arate mai bine începând cu a do­ua jumătate a anului 2014, îm­bu­nă­tă­ţirea calităţii portofoliilor ve­nind pe fon­dul vânză­rilor de credite cu probleme.

Cele două vulnerabilităţi sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calităţii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care plasea­ză sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval va­loric, la peste 58%, cu mult peste media europeană, de aproximativ 44%.

Profitabilitatea sistemului bancar ro­mânesc era la finele anului trecut de 12%, iar la sfârşitul primului trimestru din 2016 se situa la un nivel com­pa­ra­bil, dublu faţă de me­dia UE. Indi­ca­torul de pro­fitabilitate ROE (rata ren­tabilităţii capitalului) s-a si­tu­at, astfel, în cel mai bun in­terval de pru­denţă în ta­bloul de risc.

Sectorul bancar, care fi­nan­ţează în pro­porţie de circa 90% economia, a re­u­şit în pri­mul trimestru să facă pro­fit de 1,17 mld. lei, în timp ce acti­vele au scăzut la 370,2 mld. lei (83 mld. euro). La sfâr­şitul anu­lui trecut activele la nive­lul sis­te­mului bancar ur­caseră la 377 mld. lei (circa 84 mld. eu­ro), maximul ulti­mi­lor opt ani, în timp ce pro­fitul a ajuns în decembrie 2015 la un nivel re­cord de cir­ca 4,9 mld. lei, com­parabil cu cel din anul de boom 2008.

Structura bilanţieră a ră­mas echilibrată şi în primul tri­mes­tru din acest an, res­pec­tând standardele atât în pri­vin­ţa raportului dintre credite şi depozite (circa 80%), cât şi a ce­lei dintre total datorii şi ca­pi­taluri proprii (în jur de 8%). Economiile pla­sa­te de popu­la­ţie şi com­panii la bănci sunt în con­ti­nua­re mai mari decât vo­lu­mul cre­di­te­lor acor­date, ni­ve­­lul raportului cre­di­te/de­po­zite in­di­când faptul că exis­tă potenţial de cre­di­tare. Soldul cre­di­te­lor totale a ajuns în mar­tie la 216,3 mld. lei, de­pă­şind cu doar 2,8% nivelul din ace­eaşi lu­nă de anul trecut, în timp ce avan­sul depo­zi­te­lor a fost de 9,5%, până la 248 mld. lei.

Indicatorii de solvabilitate, care arată cât de bine capitalizat este siste­mul bancar, îşi păstrează un nivel ridi­cat, aferent celui mai bun interval de pru­denţă, fiind în uşoară creştere faţă de finele anului 2015. Rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) era de 17% la finele lunii martie, potrivit BNR.

 

Măsurile luate de BNR pentru reducerea volumului de credite neperformante:

- 2013 - BNR a solicitat un audit extern pentru evaluarea garanţiilor aferente creditelor;

- 2014 - reglementarea excluderii creditelor neperformante în afara bilanţurilor (write-off). BNR a emis recomandări pentru excluderea din bilanţuri a creditelor neperformante acoperite integral de provizioane, acoperirea integrală cu provizioane IFRS a creditelor cu întârzieri mai mari de un an şi provizionarea în proporţie de minimum 90% a creditelor pentru firmele în insolvenţă şi un audit extern pentru determinarea volumelor provizioanelor în urma reevaluării garanţiilor;

- 2015 - s-a derulat a treia revizuire a evaluării garanţiilor;

- 2016 - BNR a recomandat băncilor provizionarea integrală a creditelor neperformante negarantate cu întârzieri mai mari de 180 de zile, urmată de excluderea acestora din bilanţuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO