Bănci și Asigurări

Sistemul bancar trebuie să se contracte înainte să crească din nou

Sistemul bancar trebuie să se contracte înainte să...

Autor: Razvan Voican

16.06.2014, 00:04 1388

Bancherii au prins mesajul BNR: momentul curăţării portofoliilor de creditele neperformante a venit, iar treaba trebuie făcută fără întârziere chiar dacă executarea instrucţiunilor de la banca centrală ar putea însemna încă un an cu pierderi pentru sistemul bancar.

Şefii de bănci mari prezenţi la a treia ediţie a conferinţei ZF Bankers Summit au admis că nu are rost amânarea curăţeniei, însă evident că niciunul nu este bucuros să facă noi provizioane. De asemenea, majoritatea evită să precizeze volumul neperfor­mantelor provizionate integral şi care ar putea fi scoase din bilanţ până la jumătatea verii, cel târziu în august.

Perspectiva este ca la toamnă multe dintre băncile mari să fie mai mici, iar contracţia va continua până ce vor fi fost aplicate pe deplin recomandările BNR de provizionare integrală a expunerilor fără şanse rezonabile de recuperare, urmată de scoaterea acestora din bilanţuri.

Procesul de curăţenie va acapara probabil resurse umane şi de IT importante, ceea ce ar putea întârzia revenirea în piaţa creditului a unor bănci mari care de-abia au parcurs cele mai importante etape ale unor restructurări dureroase.

Oricum, bancherii continuă să se plângă de lipsa cererii de credite, în timp ce antreprenorii îi acuză că impun condiţii prea dure de acordare a creditelor, că sunt prea pretenţioşi cu garanţiile şi nu se uită la stocuri sau la diverse creanţe.

Nimeni nu întrevede soluţii miraculoase de reponire a creditării, laitmotivul fiind încrederea încă slabă de o parte şi de alta a baricadei, încre­dere pentru a cărei refacere nu par suficiente cifrele macroeconomice altmin­teri încurajatoare.

Aşadar, este de aşteptat ca soldul creditului neguvernamental comunicat lunar de BNR să nu mai revină în teritoriul pozitiv în lunile de vară, aşa cum anticipa la un moment dat guver­na­torul Mugur Isărescu, în primul rând sub presiunea scoaterii din bilanţuri a ne­per­for­mantelor provi­zionate inte­gral.

Va fi interesant de urmărit dina­mica producţiei de credite noi.

Potrivit indicaţiilor date de mai mulţi bancheri participanţi la ZF Ban­kers Summit, nici trimestrul al doilea nu a adus un reviriment important pe zona creditului după un trimestru I chiar slab în principal pe segmentul corporate. Bancherii în­cearcă să explice de ce companiile mari exportatoare nu le bat la uşă pentru finanţare. De IMM-uri le este teamă pentru că sunt deca­pita­lizate, în agricultură nu riscă pentru că fermierii n-au bilanţuri şi nici situaţia cadastrală nu este sigură.

Prin urmare, un segment mai activ al pieţei în acest an ar putea fi tranzacţiile cu portofolii de credite neperformante, majoritatea oficialilor din bănci confirmând că au avut deja vânzări şi că vor continua.

Un semnal încurajator este că numărul cumpărătorilor interesaţi de astfel de creanţe ar putea creşte în perioada următoare atât pentru retail, cât şi pentru corporate.

Eterna dezbatere privind numărul de bănci de pe piaţă nu a adus nici de această dată o concluzie clară. În general şefii de bănci mari susţin că sunt prea mulţi jucători pentru o piaţă care încă nu-şi regăseşte potenţialul de creştere. Evident şefii de bănci cu cote de piaţă de sub 1% nu sunt de acord şi scot în faţă exemple în care şi o cotă de 0,3% poate asigura operaţiuni profitabile în anumite condiţii. Numărul băncilor nu poate scădea rapid în primul rând din cauza absenţei cumpărătorilor, principalii investitori potenţiali fiind cei din categoria fondurilor de investiţii care au de trecut teste severe la BNR. Ar mai putea intra eventual şi unele bănci din regiune.

Având în vedere toate acestea, concluzia a fost că următorul an nu va aduce mari schimbări pe piaţa bancară - fără a fi excluse nişte inversări de poziţie în ierarhia activelor - şi nici o relansare spectaculoasă a creditului. Rămâne speranţa că măcar sistemul va deveni mai curat şi va putea începe să crească pe o bază sănătoasă odată ce atât bancherii, cât şi clientela vor fi asimilat lecţiile crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO