Bănci și Asigurări

Ce este sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi de ce Ucraina cere imperativ ţărilor occidentale deconectarea Rusiei de la SWIFT? Practic ruşilor li s-ar tăia accesul la banii şi fluxurile financiare externe, practic nu ar mai putea încasa sau face plăţi. Ce spune BNR şi Dan Pascariu care a fost 30 de ani preşedinte al mai multor bănci

Ce este sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi de...

Autor: Cristian Hostiuc

26.02.2022, 18:43 3889

Deconectarea Rusiei de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, folosit de băncile din întreaga lumea, înseamnă practic tăierea accesului la fluxurile externe din încasări si plăti si la tranzacţiile care derivă din acest lucru. Pur şi simplu băncile din Rusia sunt izolate de sistemul financiar global, ceea ce înseamnă că firmele, dar şi persoanele fizice nu ar mai avea acces, în primul rând, la banii din băncile din străinătate, iar tranzacţiile comerciale nu ar mai putea fi onorate şi decontate.

Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR spune: Deconectarea Rusiei de la SWIFT înseamnă practic ca orice tranzacţie electronică, in special cu exteriorul nu va putea fi efectuată. Sistemul lor bancar ar fi deconectat de la sistem bancar internaţional.

Sistemul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a apărut în 1973 şi este folosit de peste 11.000 de bănci din întreaga lume din peste 200 de ţări. SWIFT este intermediarul şi executorul tranzacţiilor financiare mondiale dintre băncile lumii. Este o platformă de transfer de ordine de plată de către bănci, în numele clienţilor care ulterior trebuie decontate între băncile corespondente. SWIFT are sediul lângă Bruxelles.

Fiecare bancă membră are un cod unic prin care acces la acest sistem internaţional de plăţi prin care se primesc si se transferă ordinele de plată ale clienţilor şi ale băncilor. O firmă din România dacă are de făcut o plată externă dă ordin băncii din ţară să-i facă transferul, iar banca trimite ordinul prin SWIFT către banca externă unde furnizorul companiei din România are contul deschis. Practic este o relaţie între bănci, pentru că o firmă nu poate să facă o plată externă şi chiar internă de una singură.

Dan Pascariu, fostul preşedinte al UniCredit Bank spune că dacă Rusia, adică băncilor de acolo li se va interzice accesul la SWIFT, clienţii nu vor mai putea să primească bani din afară şi să facă plăţi către afară, deci practic activitatea financiară este blocată.

Dacă persoanele fizice ar mai putea avea acces la plăţi prin Revolut sau Wise, dar nu ştiu pentru cât timp, companiile din Rusia şi clienţii băncilor ruseşti vor fi deconectaţi de la sistemul global de plăţi.

Băncile din România au avut acces la SWIFT din 1991, iar înainte de această dată plăţile externe se făceau prin Bancorex.

Ucraina a cerut imperativ puterilor occidentale să taie accesul Rusiei la SWIFT, ceea ce ar însemna o paralizare a plăţilor externe. Germania, Italia, Cipru, Ungaria s-ar fi opus iniţial, conform presei internaţionale, dar până la această oră Italia a spus că va vota pentru deconectarea Rusiei de la SWIFT şi la fel a făcut şi Ungaria.

Dacă nu se găseşte o altă variantă de transfer, Germania nu va putea să-şi plătească gazul şi Gazprom să-şi primească banii, decât dacă ar fi folosite alte modalităţi de plată, aşa cum erau folosite în perioada comunistă.

Ucraina a cerut şi tăierea accesului bănci Rusiei, adică banca naţională, de la SWIFT dar până acum lumea occidentală nu a luat o hotărâre în acest sens.

În interiorul ţării, Rusia are un sistem propriu de decontare al tranzacţiilor.

China operează operează printr-un sistem propriu, iar băncile chineze tot trebuie să apeleze la SWIFT pentru transferurile internaţionale

Rusia şi companiile ruseşti au mii de miliarde în străinătate, iar impunerea sancţiunilor economice, printre care şi deconectarea de SWIFT, ar face practic imposibil accesul la aceşti bani. Cei mai mulţi bani sunt electronici şi mai puţin cash.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO