Bănci și Asigurări

Situaţia macroeconomică este complicată, cu mai multe crize suprapuse, iar pieţele financiare sunt tensionate. Bancherii încearcă să rămână optimişti, dar trebuie să devină prudenţi şi flexibili. Ideea că ar putea să explodeze cursul valutar este o copilărie, spune BNR

ZF Bankers Summit 2022, ziua 2

ZF Bankers Summit 2022, ziua 2

ZF Bankers Summit 2022, ziua 2

Băncile centrale, inclusiv BNR,au majorat dobânzile cât să nu declanşeze o recesiune, dar să nu atragă nici inflamarea inflaţiei şi deprecierea cursului Ideea că ar putea să explodeze cursul este o copilărie, după cum spune Eugen Rădulescu, director în BNR România ar putea să intre în recesiune, însă mai târziu decât alţii şi intensitatea va fi mai mică, în condiţiile în care avem avantaje pe care alţii nu le au.

În contextul exploziei inflaţiei, băncile centrale, inclusiv BNR, au început să majoreze dobânzile, însă nici prea repede ca să nu declanşeze o recesiune, dar nici prea lent pentru a nu atrage inflamarea inflaţiei şi deprecierea cursului.

Cert este că situaţia macroecono­mică este destul de complicată, şi nu doar în România, în condiţiile în care s-au suprapus foarte multe crize. Iar pieţele financiare sunt tensionate.

„Băncile centrale au declanşat procesele de creştere a dobânzilor. Nu prea repede pentru că ar putea să declanşeze ele însele o recesiune şi obiectivul băncii centrale nu este să distrugă echilibrele economice, ci să le sprijine. Dar nici prea lent pentru a nu atrage inflamarea inflaţiei şi deprecierea cursului. Situaţia macroeco­nomică este destul de complicată la noi şi nu doar la noi, este vorba de o complicaţie la nivel mondial. S-au suprapus foarte multe crize în acest moment“, a declarat Eugen Rădulescu, director Direcţia de Stabilitate Financiară din BNR, la ZF Bankers Summit 2022, ziua 2.

Ceea ce este clar pentru toată lumea este că stimularea cererii prin politici fiscale este un lux care nu mai poate continua, având în vedere nivelul ridicat al deficitului bugetar, mai spune el. Dacă în perspectivă, în mod normal dobânzile vor urma evoluţia inflaţiei, trendul fiind de creştere, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cursul valutar.

„Deocamdată avem creşteri de rezerve valutare, ceea ce înseamnă că nu ştiu de ce ne gândim că ar putea să o ia razna cursul. Ideea că ar putea să explodeze cursul este, după părerea mea, o copilărie. Nivelul rezervelor valutare ale României depăşesc cu mult baza monetară“, a dat asigurări Rădulescu.

După ce băncile centrale cresc dobânzile, se majorează şi dobânzile la credite, ducând la ajstarea apetitului pentru împrumuturi, dar şi la depozite

„Ne aşteptăm ca dobânzile la depozite să crească mult mai accelerat decât dobânzile la credite. Este foarte greu să facem estimări. Depinde foarte mult de creşterea inflaţiei, scăderea sau creşterea consumului“, a spus Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România.

Bancherii încearcă să nu lase loc pesimismului şi spun că sistemul bancar este solid şi poate să reziste şi susţin că vor să facă businessuri sănătoase în perspectivă şi să crediteze responsabil, mergând pe mai multe scenarii.

Din cauza volatilităţii mediului în care trăim, băncile trebuie să devină flexibile şi prudente. Având în vedere şi situaţia geopolitică, cu războiul la graniţă, procesul de consolidare al pieţei bancare va continua accentuat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO