Bănci și Asigurări

Situaţia Pilonului II este în continuare neclară. Se desfiinţează sau nu? Premierul Dăncilă: Oamenii trebuie să aleagă între Pilonul I şi III

Situaţia Pilonului II este în continuare neclară. Se...

Autor: Cristian Hostiuc

20.12.2018, 18:22 1233

Situaţia Pilonului II este în continuare neclară, singura declaraţie fiind a premierului Viorica Dăniclă, care a menţionat în treacăt că oamenii trebuie să aleagă între Pilonul I şi III. Banii care sunt strânşi în Pilonul II de fiecare salariat nu vor putea fi retraşi cash, ci doar reinvestiţi în titluri de stat sau acţiuni.

Singurele certitudini sunt legate de scăderea comisionului de administrare de la 2,5% la 1%, comision care era încasat de către una dintre cele 7 firme care administrează Pilonul II. De asemenea, vor fi anumite cerinţe de capital pentru cei care administrează pilonul II, în funcţie de activele aflate în administrare. 

În continuare, nu s-a răspuns la întrebarea ”ce se întâmplă cu contribuţia de 3,7% din salariul brut al unui angajat?”, care merge în acest moment la pilonul II. Va merge la Pilonul I sau la Pilonul III? 

Activele administrate în Pilonul II pentru cei 7,2 mil. de contribuabili sunt de aproape 11 miliarde de euro, iar anual intră în acest sistem un miliard de euro, prin plata acelor contribuţii de 3,7% din salariul brut. 

Banii din Pilonul II sunt ai contribuabililor şi nu pot fi preluaţi de către stat. 

Viorica Dăncilă: Cei 2% din Pilonul II de pensii să meargă în Pilonul I sau III

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO