Situaţia s-a inversat: Ponderea creditelor în lei a depăşit 60% din împrumuturile totale acordate sectorului privat. În 2009, creditele în valută treceau de acest prag

27 iul 2017 Autor: Claudia Medrega

Ponderea creditelor în lei a depăşit la sfârşitul primului semestru din acest an pragul de 60% din împrumuturile totale acordate sec­to­rului privat, după mai mulţi ani în care valuta a făcut „legea“ pe partea de creditare şi a dus la apa­riţia unui dezechilibru major în care îm­prumuturile în valută au ajuns să fie majoritare.

În 2009 - când criza financiară mondială îşi făcea simţită prezenţă în România, după perioada de boom a creditării şi a economiei - ponderea împrumuturilor în valută reprezenta circa 60% din total. Până în 2011, creditele în valută au urcat până la un vârf de 63,7%, pentru ca ulterior să urmeze o tendinţă descendentă, până la aproximativ 43% în 2016 şi 40% în acest an, conform datelor BNR. La sfârşitul anului 2011 a pornit programul BNR de încurajare a creditului în lei. Şi programul guvernamental Prima casă, prin care băncile vând credite imobiliare garantate de stat, a trecut exclusiv la varianta în lei.

Pe lângă restricţiile de vânzare impuse de BNR, creditarea în valută a fost temperată în ultimii ani şi de diminuarea resurselor în valută, după abundenţa din perioada de boom economic, când subsidiarele băncilor străine preferau să dea credite în euro din resursele ieftine atrase de la băncile-mamă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.07.2017

 
Cuvinte cheie:
credite in lei
, imprumuturi
, sectorul privat
, valuta
, imprumut
, banci
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide