Bănci și Asigurări

Situaţia s-a inversat: Ponderea creditelor în lei a depăşit 60% din împrumuturile totale acordate sectorului privat. În 2009, creditele în valută treceau de acest prag

Situaţia s-a inversat: Ponderea creditelor în lei a...

Autor: Claudia Medrega

27.07.2017, 00:04 150

Ponderea creditelor în lei a depăşit la sfârşitul primului semestru din acest an pragul de 60% din împrumuturile totale acordate sec­to­rului privat, după mai mulţi ani în care valuta a făcut „legea“ pe partea de creditare şi a dus la apa­riţia unui dezechilibru major în care îm­prumuturile în valută au ajuns să fie majoritare.

În 2009 - când criza financiară mondială îşi făcea simţită prezenţă în România, după perioada de boom a creditării şi a economiei - ponderea împrumuturilor în valută reprezenta circa 60% din total. Până în 2011, creditele în valută au urcat până la un vârf de 63,7%, pentru ca ulterior să urmeze o tendinţă descendentă, până la aproximativ 43% în 2016 şi 40% în acest an, conform datelor BNR. La sfârşitul anului 2011 a pornit programul BNR de încurajare a creditului în lei. Şi programul guvernamental Prima casă, prin care băncile vând credite imobiliare garantate de stat, a trecut exclusiv la varianta în lei.

Pe lângă restricţiile de vânzare impuse de BNR, creditarea în valută a fost temperată în ultimii ani şi de diminuarea resurselor în valută, după abundenţa din perioada de boom economic, când subsidiarele băncilor străine preferau să dea credite în euro din resursele ieftine atrase de la băncile-mamă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO