Bănci și Asigurări

SmartBill, companie care operează o soluţie de facturare şi gestiune pentru IMM-uri, integrează în platformă Smart Accounts, un serviciu autorizat de BNR care furnizează informaţii legate de conturi

SmartBill, companie care operează o soluţie de...

Autor: Cristina Bellu

15.03.2023, 09:34 763

SmartBill, principalul program de gestiune şi facturare din România, cu peste 85.000 de utilizatori, anunţă integrarea în platformă a serviciului Smart Accounts, printr-un parteneriat cu startup-ul Smart Fintech.

Acesta este primul serviciu local de open banking autorizat de BNR, prin intermediul căruia conturile bancare pot fi interogate automat permiţând conectarea instant a utilizatorilor cu datele lor bancare, iar în cazul firmelor de contabilitate, cu cele ale clienţilor.  

Proiectul creează contextul favorabil pentru automatizarea întregului proces de interogare şi agregare a datelor din conturi bancare multiple, eliminând necesitatea de a opera manual şi repetitiv date în multiple aplicaţii. Astfel, acurateţea activităţii financiar-contabile pentru utilizatorii SmartBill poate creşte semnificativ, spun oficialii celor două companii.

„Acest parteneriat dă posibilitatea celor 85.000 de firme din reţeaua noastră să îşi conecteze conturile SmartBill la conturile bancare, oferind o experienţă unitară şi fluidă, în cadrul programului. Totodată, pentru firmele de contabilitate, integrarea Smart Accounts va contribui semnificativ la optimizarea proceselor, dându-le posibilitatea să valorifice timpul consumat până acum cu procesarea manuală a datelor.”, explică Radu Hasan, CEO & Co-fondator SmartBill.

Potrivit acestuia, istoricul tranzacţiilor, fondurile disponibile, alături de orice fel de date care ajung în SmartBill, sunt protejate de condiţiile de securitate sporită, informaţiile fiind transparente doar pentru bancă şi SmartBill.

În plus, interogarea conturilor utilizatorilor Smart Accounts se face doar cu consimţământul acestora în calitate de titular al conturilor, accesul fiind utilizat exclusiv pentru citirea datelor bancare, conturile fiind în siguranţă deplină.

„Interacţiunea cu datele bancare prin Open Banking, aşa cum este integrarea Smart Accounts în platforma SmartBill, devine un modus operandi firesc în zilele noastre şi contribuie la valorificarea eficientă a informaţiilor financiare şi a timpului nostru. Cu un singur consimţământ acordat băncilor lor, utilizatorii Smart Accounts îşi primesc tranzacţiile bancare în timp real şi cu zero efort direct în SmartBill, unde vizualizează încasările facturilor emise alături de celelalte tipuri de tranzacţii. Astfel, relaţia cu băncile, dar şi cu furnizorii serviciilor de contabilitate, devine mult mai eficientă, rapidă şi fără erori, iar datele nu mai sunt expuse nesecurizat în afara aplicaţiilor bancare”, adaugă Alice Anghelea, Revenue Growth, Smart Fintech. 

La fiecare interogare lansată de Smart Accounts către băncile utilizatorului, acestea se asigură de validitatea consimţământului său, după care verifică identitatea Smart Fintech, validând faptul că este vorba despre un furnizor terţ autorizat de BNR. În urma acestui proces, băncile returnează datele interogate de Smart Accounts. Verificările au loc instant şi sunt obligatorii pentru a asigura securitatea utilizatorilor.

Smart Accounts şi tehnologia Open Banking elimină activităţile recurente care până de curând nu puteau fi automatizate nici prin soluţii RPA, deoarece interacţiunea cu aplicaţiile băncilor şi datele bancare este extrem de sensibilă şi trebuie să aibă loc doar în condiţii de securitate maximă şi sub supravegherea BNR.

Integrarea SmartBill cu Smart Accounts reprezintă un nou pas în ceea ce priveşte planurile de viitor ale Smart Fintech, urmând ca în perioada următoare să fie lansate şi alte soluţii automatizate care să uşureze procesele utilizatorilor. În ceea ce priveşte evoluţia parteneriatului, SmartBill vizează şi integrarea soluţiei de iniţiere a plăţilor, SmartPay, care va deservi utilizatorii SmartBill şi clienţii acestora.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO