Bănci și Asigurări

Societe Generale, proprietarul BRD pe piaţa locală, vinde subsidiara poloneză Euro Bank către Bank Millenium într-o tranzacţie de aproape 500 de milioane de dolari

Societe Generale, proprietarul BRD pe piaţa locală,...

Autor: Alex Ciutacu

05.11.2018, 12:46 470

Banca poloneză Millennium a semnat un acord pentru a achiziţiona o participaţie de 99,8% din businessul Societe Generale în Polonia, Euro Bank, în schimbul sumei de 484 de milioane de dolari, potrivit unui anunţ al băncii poloneze, citat de Reuters.

Tranzacţia, care a luat naştere în urma planului francezilor de la SocGen de a renunţa la o parte din active pentru a se concentra pe core business, reafirmă un trend puternic de consolidare ce se resimte în sectorul bancar polonez, trend care a accelerat în ultimii ani.

Vânzarea Euro Bank vine după vânzările anunţate în luna august de SocGen, a subsidiarelor din Bulgaria şi Albania către grupul ungar OTP Bank.

Societe Generale a anunţat că va continua să ofere servicii Corporate şi servicii de investiţii în Polonia, prin businessuul de Global Banking şi Investors Solutions pe care le deţine. Francezii anunţă că vor mai rămâne în ţară şi pentru alte activităţi, fără a detalia.

Tranzacţia ar trebui să se încheie în prima jumătate a anului 2019 şi aşteaptă încă aşteptarea organelor de reglementare de pe piaţa financiară din Polonia, KNF, şi acceptul autorităţilor responsabile cu menţinerea mediului concurenţial.

Bank Millennium, o unitate a grupului portughez Millennium, a mai adăugat că nu plănuieşte să vândă noi acţiuni pentru a finanţa tranzacţia.

Euro Bank este a 17-a cea mai mare bancă din polonia cu active de 3,82 miliarde de dolari, şi are o dimensiune de 20 de ori mai redusă decât cea a celui mai mare creditor din ţară, PKO BP. Anul trecut, Euro Bank a înregistrat un profit net de circa 27,2 milioane de dolari.

În luna iunie, când zvonurile cu privire la această tranzacţie au început să apară în spaţiul public, sursele citate de Reuters susţineau că Santander şi Credit Agricole negociază odată cu Millennium pentru a cumpăra această bancă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO