Bănci și Asigurări

Soluţia lui Piketty la creşterea inegalităţilor: exproprierea

Thomas Piketty

Thomas Piketty

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2019, 00:00 696

Ultima carte a economistului politic Thomas Piketty, „Capitalul în secolul XXI“ nu este doar un fenomen publicistic: a atras atenţia lumii asupra problemei creşterii inegalităţii. În ultima sa analiză „Capital şi ideologie“, de 1.200 de pagini, francezul propune o soluţie care poate fi rezumată la un singur cuvânt, exproprierea, scrie Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg.

Piketty, descris ca un tânar star rock al publicisticii economice, spune că majorarea veniturilor pe cap de locuitor a fost de 2,2% pe an în SUA între 1950 şi 1990. Dar când numărul miliardarilor a explodat în anii 1990 şi 2000 „crescând de la aproximativ 100 în 1990 la aproximativ 600 astăzi „avansul veniturilor pe cap de locuitor a scăzut la 1,1 %.

El mai spune că ideea că miliardarii creează locuri de muncă şi stimulează creşterea este falsă. Francezul nu crede în explicaţiile meritocratice ale bogăţiei mari: în opinia sa, titanii tehnologici din SUA nu sunt mai buni decât oligarhii ruşi deoarece, la fel ca ei, au exploatat doar resursele societăţii - de la investiţii publice în ştiinţă la sisteme fiscale şi juridice create pentru a-i favoriza. Totuşi, ideea lui nu este de a naţionaliza toată averea în stilul comunist al erei sovietice; prăbuşirea acestui sistem a contribuit, după părerea lui Piketty, la lipsa de direcţie şi control a partidelor de stânga de astăzi.

În schimb, el ar redistribui avuţia oferind fiecărui om o sumă forfetară când acesta ajunge la vârsta de 25 de ani. În ţările industrializate, a calculat economistul, subvenţia ar însemna aproximativ 120.000 de euro (132.000 dolari) de persoană. El propune impozite progresive pe venit care ar permite guvernelor să ofere tuturor un venit de bază echivalent cu 60% din salariul mediu în ţările înstărite şi ar acoperi costurile decarbonizării economiei. Piketty se referă la un impozit progresiv pe avere de 5% pentru cei cu averi de 2 milioane de euro sau mai mult şi de până la 90% pentru cei cu averi de peste 2 miliarde de euro. Dar ce se întâmplă dacă bogaţii nu vor să plătească aceste cote de impozitare penalizatoare şi decid să emigreze? Mai întâi, ei trebuie loviţi cu o taxă de ieşire, spune Piketty.

Apoi trebuie lucrat la instituirea unui sistem de justiţie globală care face imposibilă evitarea exproprierilor. În acest scop, el propune un parlament supranaţional format din membri din legislaturile naţionale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO