Bănci și Asigurări

Solvabilitatea mare arată că băncile pot să intensifice creditarea

Solvabilitatea mare arată că băncile pot să intensifice creditarea

Pentru a se încadra în cerinţele de capital, acţionarii băncilor trebuie să vină de acasă cu bani noi. Jucătorii din banking deţinuţi de grupurile financiare străine care operează pe piaţa financiară locală au primit anul trecut injectţii de capital de peste 670 mil. euro de la băncile-mamă.

Autor: Claudia Medrega

23.02.2016, 00:06 874
Rata de solvabilitate - unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit - a oscilat în ultimii opt ani între un minim de 13,8% şi un vârf de 17,6%, peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că există spaţiu pentru ca băncile să intensifice creditarea economiei.
 
BNR a cerut băncilor începând din 2009 să men­ţină permanent o rată a solvabilităţii de cel puţin 10%, peste limita minimă în vigoare conform regle­men­tărilor europene, care se situează la 8%. Iar acţio­narii străini au răspuns so­licitărilor băncii centrale de majorare a capitalului, men­ţinând ratele de sol­va­bilitate în limite legale.
 
La nivelul întregului sis­tem bancar, rata de sol­va­bilitate, care arată ca­pi­talu­ri­le proprii de care dis­pun băn­cile raportat la ac­tive ponderate în funcţie de risc, a ajuns la sfârşitul anu­lui trecut la 17,5%, aproa­pe de vâr­ful din 2014. Practic, pe fondul apetitului scăzut de a da credite, activele ponderate la risc scad şi, în consecinţă, solvabilitatea creşte.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO