Bănci și Asigurări

Sondaj BEI: Firmele româneşti sunt în curs de redresare după şocul economic al pandemiei; incertitudinea pentru viitor şi lipsa finanţării sunt obstacole pentru investiţii

Sondaj BEI: Firmele româneşti sunt în curs de...

Autor: Roxana Rosu

23.02.2022, 13:30 114

Covid-19 a fost un şoc economic masiv, dar economia românească a dat dovadă de rezistenţă, iar redresarea este în curs, măsurile de sprijin guvernamentale fiind cruciale pentru susţinerea activităţii de investiţii, arată un sondaj realizat de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Astfel, 65% dintre firmele româneşti au primit sprijin financiar pentru contracararea efectelor pandemiei, peste media UE de 56%.

Potrivit BEI, firmele româneşti au în faţă provocarea de a se adapta la noua normalitate, de a face faţă decalajelor preexistente şi de a evita ca redresarea asimetrică să creeze noi decalaje atât în România cât şi în UE.

În aceste condiţii, multe firme sunt conştiente de provocările şi schimbările în curs, dar, pentru a debloca investiţiile, este esenţială găsirea de soluţii la probleme precum incertitudinea cu privire la viitor, lipsa competenţelor adecvate ale forţei de muncă şi accesul dificil la finanţare.

Sondajul arată că firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021. În timp ce în ultimul exerciţiu financiar, ponderea firmelor care investiseră a scăzut ca urmare a şocului pandemic, noile rezultate arată că acum mai multe firme se aşteaptă să crească decât să scadă investiţia.

În privinţa schimbărilor pe termen scurt  generate de pandemie, digitalizarea  s-a impus, aproape jumătate dintre firme (45%) făcând investiţii în acest sens.

În plus, COVID-19 va avea incontestabil un impact pe termen lung asupra nevoilor şi priorităţilor de investiţii, 49% dintre firme dorind să continue acest proces. Incertitudinea cu privire la viitor rămâne  cel mai invocat obstacol, pe termen lung, în calea investiţiilor (80%), urmat de disponibilitatea limitată a personalului calificat (73%). 

Lipsa de acces la finanţare se menţine, de asemenea, îngrijorătoare. Mai multe firme, în comparaţie cu cele din Uniunea Europeană, o consideră  o piedică, iar 12% dintre ele pot fi considerate dependente de finanţare externă. Procentul este cu mult peste media UE (5%) şi indică o tendinţă de lungă durată.

Ca urmare a pierderilor  provocate de pandemie,  coroborate cu măsurile de sprijin în forma creditelor garantate, mai mult de un sfert dintre firmele româneşti şi-au crescut gradul de îndatorare (28%; UE: 16%), în timp ce  infuzia de capital a fost făcută, în mare parte, de proprietarii companiilor (13%; UE: 5%).

„Într-un astfel de mediu, investiţiile publice vor fi cheia pentru a stimula redresarea economică şi pentru a cataliza investiţii private noi. Utilizarea fondurilor in cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă al UE va fi esenţială pentru a îndruma tranziţia către o economie mai digitală şi mai verde în România şi în întreaga UE. În plus, companiile vor avea nevoie de infuzii noi de capital pentru îmbunătăţirea sănătăţii financiare şi pentru o bază solidă de creştere”, a spus Debora Revoltella, director al Departamentului de Economie al BEI.

Firmele româneşti simt impactul schimbărilor climatice şi majoritatea (72%) raportează că fenomenele meteorologice au un impact asupra afacerii lor, cu mult peste media UE (58%). Firmele încep să internalizeze riscurile tranziţiei la zero emisii de carbon. Un procent apropiat faţa de media UE consideră tranziţia la noile standarde climatice mai degrabă ca un risc decât o oportunitate pentru afacerea lor în următorii cinci ani (27% şi, respectiv, 20%).

Sondajul a fost prezentat în conferinţa online „Măsurile de sprijin şi noua normalitate: cât de bine poziţionate sunt firmele româneşti?”, organizată de Banca Naţională a României (BNR) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

„Sondajul de investiţii al BEI arată că firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021, mai multe firme aşteptându-se să majoreze investiţiile decât să le reducă. Ne bucurăm să auzim asta, cu toate că suntem conştienţi de eforturile suplimentare pe care România trebuie să le depună în mai multe domenii. Este cazul unor domenii precum inovarea sau accesul la finanţare. Cu toate acestea, suntem bucuroşi să vedem că o mare parte a firmelor din România au investit deja sau intenţionează să investească pentru abordarea impactului schimbărilor climatice, peste media la nivelul UE.”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pe lângă finanţarea tradiţională prin creditare, care a oferit lichiditatea crucială în timpul pandemiei în întreaga Europa, a fost evidenţiată importanţa oferirii capitalului de risc în faza de redresare a corporaţiilor şi finanţării pe termen lung a inovaţiei şi noilor tehnologii.

Bancherii au discutat cu această ocazie şi despre poziţionarea economiei româneşti în regiune,  stadiul ei de dezvoltare, paşii de urmat pentru trecerea la economia verde şi rolul sectorului financiar în acest proces.

Sondajul realizat în Romania prezintă informaţii  obţinute în urma interviurilor cu reprezentanţi ai unui număr de 480 de firme româneşti, efectuate în perioada martie-iulie 2021. Rezultatele referitoare la România fac parte din Sondajul Grupului BEI privind investiţiile (EIBIS), publicat anual, începând din 2016, în care figurează aproximativ 13.500 de firme din Uniunea Europeană, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO