Bănci și Asigurări

Sondaj BNR: Pentru prima oară în ultimele patru trimestre, băncile anticipează că vor înăspri condiţiile de creditare pentru piaţa imobiliară

 Sondaj BNR: Pentru prima oară în ultimele patru...

Autor: Liviu Popescu

03.02.2016, 00:03 288

Băncile anticipează pentru prima oară în ultimele patru trimestre că vor înăspri „într-o anumită măsură“ standardele de cre­ditare pe segmentul creditelor imobi­lia­re în perioada următoare, în timp ce con­diţiile de cre­di­tare pentru creditele de con­sum sunt anticipate a se men­ţine constant, potri­vit unui sondaj realizat de BNR.

„Spre comparaţie, băn­cile din zona eu­ro au re­la­xat standardele de creditare afe­rente creditării imo­bi­lia­re, în timp ce condiţiile apli­cabile creditelor de con­sum au fost înăsprite uşor pentru prima oară din ultimul tri­mestru din 2013. Pe termen scurt (pri­mul tri­mes­tru din 2016), băn­cile din zona euro prog­nozează relaxarea stan­dar­delor de creditare indi­fe­rent de tipul cre­ditului“, menţionează BNR.

În sondajul efectuat de Banca Naţio­nală a României se mai men­ţionează că pentru al doilea trimestru con­secutiv, cererea de credite imobiliare din partea populaţiei s-a majorat semni­ficativ, băncile prognozând continuarea cererii şi în perioada următoare.

Cu alte cuvine, băncile se aşteaptă la un business mai mare pe segmentul cre­ditării imobiliare chiar dacă au criticat ve­he­ment legea dării în plată şi tot­odată antici­pează că vor înăspri condi­ţiile de cre­ditare pe acest segment.

BNR adaugă că în pri­vin­ţa cererii de credite au fost înregistrate creşteri la ni­ve­lul companiilor nefi­nan­cia­re şi al cre­di­te­lor imo­biliare acordate popu­laţiei în ulti­mul trimestru din 2015. Pe de altă parte, în cazul creditelor de consum s-a consemnat o diminuare a cererii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO