Bănci și Asigurări

Sondaj CEC Bank: ponderea românilor care pun bani deoparte pentru zile negre a crescut la 63% în T2 de la 47% în T1. Cash-ul rămâne modalitatea preferată de economisire

Sondaj CEC Bank: ponderea românilor care pun bani...

Autor: Cristina Bellu

09.08.2022, 11:10 298

Contextul incert generat de războiul din Ucraina şi perspectivele pesimiste legate de evoluţia dobânzilor şi a preţurilor la energie şi alimente, determină tot mai mulţi români să reînceapă să economisească, situaţie care se reflectă şi în datele unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.  

Astfel, dacă în primul trimestru, doar 47% dintre români declarau că strâng bani lunar, în T2/2022 ponderea a urcat la 63%.

Datele sondajului arată că majoritatea reuşeşte să pună deoparte sume modeste, sub 300 de lei lunar (28,6%) şi între 300 şi 600 de lei (17,9%). Totodată, ponderea celor care declară că au un fond de urgenţă care să le acopere cheltuielile pe trei luni a urcat de la 28,24% la 36,95%.

“Cash-ul rămâne modalitatea preferată de economisire, cu o pondere de circa 47% - în scădere însă faţă de trimestrul trecut, urmând plasamentele la bănci - cu o pondere de 43,7%, în contextul în care valuta şi conturile curente au o pondere de peste două ori mai mare decât depozitele”, notează analiza  CEC Bank.

În ceea ce priveşte îndatorarea, 6 din 10 respondenţi spun că au contractat credite, iar dintre aceştia, 40% s-au împrumutat pentru casă.

Pentru marea majoritate, plata ratelor nu ar trebui să ridice probleme, peste 60% dintre respondenţii cu credite declarând că serviciul datoriei reprezintă mai puţin de 25% din veniturile lunare.

Întrebaţi dacă au avut dificultăţi la plata ratelor, 55% dintre respondenţi au negat acest lucru, iar alţi 34% au spus că li s-a întâmplat uneori.  

Sondajul CEC Bank a fost realizat în luna iunie de Finzoom, pe un eşantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenţi.   

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO