Bănci și Asigurări

Sondaj Reuters. Principalele valute din Europa Centrală şi de Est s-ar putea aprecia în raport cu euro anul viitor. Însă leul românesc se poate deprecia, cursul urmând să urce spre 4,8 lei/euro

Sondaj Reuters. Principalele valute din Europa Centrală...

Autor: Mediafax

08.07.2019, 00:00 187

Principalele valute din Europa Centrală şi de Est (ECE) s-ar putea aprecia în raport cu euro în anul următor, potrivit unui sondaj realizat de Reuters printre 34 de analişti, care avansează totuşi o depreciere a leului, cursul urmând să urce spre 4,8 lei/euro. 

Leul românesc este văzut în depreciere în anul următor la 4,81 lei/euro, de la 4,725 lei/euro, potrivit sondajului, care a avut loc între 1 şi 3 iulie. Leul a fost cea mai slabă monedă din regiune în acest an, deoarece România a fost afectată de politicile fiscale imprevizibile şi de dezechilibrele economice tot mai mari. Ciprian Dascălu, economist-şef la ING Bank România, invocă majorările de dificit de cont curent şi de deficit bugetar pentru evoluţia mai puţin performantă a leului, văzut drept mai slab decât alte valute din ECE.

Deficitul bugetar consolidat al ţării a crescut la 1,43% din PIB în primele cinci luni, de la 1,1% la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce deficitul de cont curent s-a majorat cu 38,5%, la 2,31 miliarde euro în ianuarie-aprilie. 

Creşterile salariale au antrenat creşterea economică a zonei şi au accelerat inflaţia, spre deosebire de zona euro, unde ritmul a încetinit. Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca forintul maghiar să se aprecieze cu 0,77% faţă de euro, la 320 de forinţi pentru un euro, în timp ce zlotul polonez ar urma să se aprecieze cu 0,5% faţă de moneda comună, la 4,22 zloţi pentru un euro, iar coroana cehă se va întări uşor, la 25,30 pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO