Bănci și Asigurări

Sorin Maxim, ROREG şi ADR Vest: În exerciţiul financiar viitor avem alocate fonduri europene în valoare 1,1 mld. euro, dintre care 278 de mil. euro vor fi dedicate zonei antreprenoriale

Conferinţa ZF ROREG De la idee la business inteligent, cu finanţări europene

 Sorin Maxim, ROREG şi ADR Vest: În exerciţiul...

Autor: Ramona Cornea

27.09.2022, 10:35 196

Regiunea de vest a României va primi fonduri europene în valoare de 1,1 mld. euro în exerciţiul financiar viitor, dintre care 278 de mil. euro vor fi dedicate zonei antreprenoriale, afirmă Sorin Maxim, preşedintele ROREG şi directorul general al ADR Vest.

„Este cea mai consistentă sumă pe care a avut-o regiunea vreodată, 1,1 mld. euro alocaţi, faţă de 430 mil. euro în programul de finanţare 2007 – 2013, am crescut la 635 mil. euro apoi. Dintre aceşti 1,1 mld. euro, 278 de mil. euro vor fi dedicate zonei antreprenoriale, într-o formă directă sau indirectă”, a declarat Sorin Maxim în cadrul conferinţei ZF ROREG De la idee la business inteligent, cu finanţări europene.

Ce a mai spus Sorin Maxim în cadrul conferinţei ZF:

• Toată lumea aşteaptă să înceapă noile programe de finanţare. A fost un program operaţional regional care gestiona la nivel naţional tot ce înseamnă partea de dezvoltare în zona de business – IMM-uri, partea de business.  Acum 3 ani a pornit ideea de a descentraliza acest program. Problema noastră principală era că între regiunile de dezvoltare nu sunt mari diferenţe, dar între judeţele din cadrul aceleiaşi regiuni sunt diferenţe mari.  De exemplu, în judeţul Caraş-Severin a crescut aparent PIB-ul pe cap de locuitor în ultimii ani de zile şi teoretic oamenii ar trebui să fie mulţumiţi. Numai că el a crescut pentru că a scăzut dramatic populaţia. Astfel, raportul a crescut şi atunci avem o mare problemă acolo pentru că PIB-ul nu este suficient să ne arate dezvoltarea.

• Am avut surpriza să văd pe cifre că cifra de afaceri a judeţului Timiş este dublă decât cea a judeţului Arad, că Aradul are dublu faţă de Hunedoara, iar Hunedoara are dublu faţă de Caraş Severin. Este o nevoie enormă de a aplica măsurile mai jos, la nivel regional şi de a înţelege mai bine ce se întâmplă acolo, care sunt problemele.

• Acest demers îşi doreşte să finanţeze mult mai personalizat tipurile de finanţare în judeţe, să încercăm să finanţăm cu fonduri europene în mod inteligent.

• Suntem cu programul într-o fază foarte avansată, suntem cel mai avansat program după acordul de parteneriat pe care România l-a semnat cu Uniunea Europeană, care va fi formalizat în data de 5 octombrie la Alba Iulia. Ieri am încheiat ultimele comunicări cu CE, aşteptăm decizia de aprobare, urmând să lansăm în primă fază consultarea şi mai apoi ghidurile de finanţare.

• Sunt lucruri pe care le-am schimbat sau încercăm să le ajustăm în program. Nu mai vrem să mai avem închistare în ghidurile de finanţare, nevoile sunt diferite şi mizăm pe asta. Vom miza foarte mult pe zona de digitalizare, pe zona de transparenţă, sperăm să ducem relaţia cu beneficiarul în un alt nivel, unul în care ce vedem noi în sistem ca evoluţie să vadă şi oamenii în timp real.

• Vrem să creştem responsabilitatea beneficiarilor. Am avut multe cazuri în care resursele pe care le-am pus la dispoziţie nu au ajuns unde trebuie. Mai avem o problemă – cum facem să avem un minimum de educaţie pentru un antreprenor în momentul în care el ia o finanţare?

• Resursele sunt limitate şi trebuie să le investim cât se poate de inteligent. Vom avea finanţări pentru start-up în judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin pentru că acolo numărul de firme la 1.000 de locuitori este foarte mic, este la un sfert faţă de judeţul Timiş şi foarte mult sub media europeană. Vom avea finanţări de tip venture, vom încerca să construim un fond de tip venture la nivel regional, în care vom încerca să finanţăm firmele care au o altă anvergură, care pot ajunge altfel pe o piaţă globală, să aducem şi cunoaştere pe care să o capitalizăm la nivel regional, şi vom avea şi un accelerator de companii, cu care deja am pornit.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO