„Inerent se fac greşeli, fiind o piaţă tânără. Nota de plată pentru falimentele din ultimii ani a fost destul de mare. Aceste falimente la nivelul pieţei de asigurări au consumat din baza de capital, iar acest consum inutil de resurse pentru plata despăgubirilor a ţinut şi piaţa în loc“, susţine vicepreşedintele ASF Sorin Mititelu.
Piaţa de asigurări din România este un fel de Cenuşăreasă, are un potenţial extraordinar, un tip de activitate nu doar economică, ci şi cu importanţă socială, tot mai relevantă pentru societate, a declarat Sorin Mititelu, vicepreşedinte la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil cu segmentul asigurărilor, în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2024.
„Este o piaţă tânără, chiar dacă avem o istorie a unor instituţii vechi de sute de ani, dar piaţa actuală a început în anii '90, când s-au schimbat fundamental regulile jocului. Încă suntem la un nivel scăzut faţă de nevoi, iar deficitul de protecţie este foarte mare. Există potenţial de dezvoltare a businessului, dar şi o dificultate“. În aceste condiţii, Sorin Mititelu subliniază că mandatul ASF vizează stabilitatea sistemului şi protecţia consumatorului, scopul final fiind asigurarea unui grad de acoperire corespunzător al asigurărilor, o penetrare bună şi reguli corecte de conduită.
„Inerent se fac greşeli, fiind o piaţă tânără. Nota de plată pentru falimentele din ultimii ani a fost destul de mare. Cam 1,2 miliarde euro a fost obligaţia de plată a Fondului de Garantare a Asiguraţilor şi mai sunt de plată 800 milioane euro“, a spus vicepreşedintele ASF la evenimentul desfăşurat în luna iunie.