ZF 24

Hervé Falciani, specialistul IT franco-italian care a îngropat în ruşine una dintre cele mai mari bănci ale lumii

Specialistul IT Hervé Falciani a lucrat la subsidiara elveţiană a HSBC zece ani

Specialistul IT Hervé Falciani a lucrat la subsidiara elveţiană a HSBC zece ani

Autor: Sebastian Tănase

16.02.2015, 00:04 42414
Imaginea colosului bancar britanic HSBC şi încrederea în sistemul bancar au primit săptămâna trecută o lovitură dură după publicarea unor documente care arată că între 2005 şi 2007 divizia elveţiană a băncii i-a ajutat pe bogaţii din mai multe ţări să evite plata taxelor la ei acasă.

„Vinovat“ cu acest scandal, care a pus pe jar atât politicieni, cât şi autorităţi, este Hervé Falciani, un specialist IT franco-italian care a lucrat la subsidiara elveţiană a HSBC timp de zece ani, scrie Financial Times.

Falciani a copiat 60.000 de documente cu informaţii despre peste 100.000 de clienţi bogaţi care deţineau în total mai mult de 120 de miliarde de dolari în depozitele băncii. La începutul anului 2008, acesta s-a dus în Liban, unde, acuză procurorii elveţieni, a încercat să vândă datele băncilor.

La întoarcerea în Elveţia, Falciani a trimis serviciilor de informaţii şi instituţiilor fiscale europene un e-mail cu titlul „Evaziunea fiscală: lista clienţilor, valabilă“ prin care arăta că doreşte să facă publice datele. În decembrie 2008 tehnicianul IT a fost reţinut şi interogat de poliţia din Geneva. După ce a fost repus în libertate, Falciani a fugit în Franţa, unde, susţine el, a predat datele autorită­ţilor. Cu toate acestea, conducerea HSBC afirmă că datele au fost „confiscate“ de autorităţi din casa părinţilor lui din Nisa. Din 2010, oficialii parizieni au împărţit datele cu alte instituţii fiscale din ţări ca Marea Britanie, Belgia, Grecia, Italia şi Spania. Spre sfârşitul anului trecut, Michael Lauber, procurorul general al Elveţiei, l-a acuzat pe Falciani de furt de date de la HSBC, afirmând că acesta ar fi avut o motivaţie financiară.

La începutul anului 2014, autorităţile din Franţa au transmis datele publicaţiei Le Monde, care le-a transmis mai departe Consorţiului Internaţional pentru Jurnalişti de Investigaţie (ICIJ) şi altor 60 de agenţii de presă pentru a le cerceta în detaliu, rezultatul fiind dezvăluirile din presă de săptămâna trecută. HSBC a emis un comunicat imediat după apariţia informaţiilor în care admitea că „deşi există numeroase motive legitime pentru a deţine un cont în Elveţia, există cazuri în care s-a abuzat de politica secretului bancar pentru a întemeia conturi nedeclarate“. Însă anumiţi clienţi ai diviziei elveţiene „nu şi-au îndeplinit în totalitate obligaţiile fiscale“. Astfel, HSBC „cooperează cu autorităţile abilitate pentru investigarea problemelor şi este responsabilă pentru slaba calitate a controalelor interne din trecut“. Cu toate acestea, banca „a implementat numeroase iniţiative concepute pentru a limita posibilitatea ca serviciile sale financiare să fie folosite pentru evaziune fiscală sau spălare de bani“.

Conducerea băncii a mai afirmat că preluarea în 1999 de către HSBC a Republic National Bank of New York şi Safra Republic Holdings, care sunt responsabile pentru majoritatea operaţiunilor bancare ale diviziei elveţiene, au adus „o bază de clienţi şi o cultură bancară semnificativ diferită faţă de cea din HSBC“, care nu s-a integrat complet niciodată în restul grupului.

 

Cine erau clienţii?

Clienţii sunt diverşi miliardari, politicieni, personalităţi din industria muzicii, actori celebri sau chiar membrii ai unor familii regale, dar şi rudele unor importanţi dictatori, oameni de afaceri implicaţi în scandale de corupţie, traficanţi de arme sau oficiali ai guvernului.

Printre aceştia se află şi Emilio Botin, fostul preşedinte al băncii spaniole Santander, mai mulţi membri ai familiei regale din Arabia Saudită, prinţul Salman bin Hamad Al Khalifa din Bahrain, Emmanuel Shallop, un interlop condamnat pentru trafic de diamante sau Vladimir Antonov, fost patron al clubului de fotbal Portsmouth şi fost preşedinte al băncii Snoras din Lituania, acuzat de fraudă de statul lituanian.

 

Care sunt urmările pentru HSBC?

SUA, Franţa, Belgia şi Argentina au început deja investigaţiile în acest caz. Douglas Flint, preşedintele HSBC, va fi audiat de Comitetul Trezoreriei din Marea Britanie pe 25 februarie în legătură cu cazul. HSBC ar putea înfrunta cele mai grave consecinţe în SUA, unde divizia elveţiană este investigată de Departamentul pentru Justiţie alături de alte 12 bănci pentru complicitate la evaziune fiscală şi manipularea pieţelor valutare. În cazul unui verdict nefavorabil, banca riscă să piardă licenţa pentru accesul pe piaţa americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO