Bănci și Asigurări

Speranţele de reluare a creditării au temperat închiderile de sucursale

Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză al Academiei Române: Băncile depun eforturi pentru eficientizare, iar reducerea de unităţi este o metodă pentru restrângerea cheltuielilor. Încă nu sunt semne clare că restructurarea s-a terminat, vor mai fi închideri. Foto: Silviu Matei

Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză al Academiei Române: Băncile depun eforturi pentru eficientizare, iar reducerea de unităţi este o metodă pentru restrângerea cheltuielilor. Încă nu sunt semne clare că restructurarea s-a terminat, vor mai fi închideri. Foto: Silviu Matei

Autor: Anelis Baciu

03.09.2014, 00:07 2593

Băncile au continuat restructurarea reţelelor teritoriale în ultimul an, dar amploarea reducerii numărului de unităţi s-a diminuat, semn că bancherii nu vor să rişte să rămână cu prea puţine unităţi în momentul reluării creditării.

Un număr de opt bănci din 12 instituţii de credit analizate de ZF au închis o parte din agenţii şi sucursale în perioada iunie 2013-iunie 2014, în timp ce băncile care au deschis noi unităţi au reprezentat excepţii.

„Băncile depun eforturi pentru eficientizare, iar reducerea de unităţi este o metodă pentru restrângerea cheltuielilor. Încă nu sunt semne clare că restructurarea s-a terminat, vor mai fi închideri. Pe de altă parte, bancherii aşteaptă revenirea economiei“, a declarat Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză al Academiei Româneşi membru al Academiei.

Doar BRDşi Bancpost ies în evidenţă prin numărul mare de sucursale şi agenţii închise în ultimul an, ceilalţi jucători limitându-se la închideri de până în zece unităţi. BRD, a doua mare bancă după active, şi-a restrâns reţeaua teritorială cu 46 de unităţi şi a ajuns să opereze prin 869 de sucursale şi agenţii la finalul lunii iunie.

O reducere similară a fost efectuată şi de Bancpost, numărul unităţilor deţinute de greci ajungând la 196, faţă de 241 de sucursale şi agenţii în iunie 2013. Topul băncilor cu cele mai mari închideri este completat de Banca Transilvania. Cu închideri de opt agenţii instituţia de credit este însă la mare distanţă de primele două clasate. Banca Transilvania număra la sfârşitul lunii iunie a acestui an 542 de agenţii.

Un număr de opt sucursale a închis şi Banca Carpatica şi a ajuns astfel la o reţea de 129 unităţi după primele şase luni.

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Bancpost

În cele mai grele momente ale economiei, bancherii renunţau fără să ezite la 300 de agenţii anual, acum însă speranţele de revenire a creditării au temperat restructurarea.

Odată cu încetinirea restrângerii numărului de unităţi, băncile au renunţat şi la politica de disponibilizare accentuată din anii de vârf ai crizei.

Printre băncile care au fost prudente cu închiderile de sucursale se numără şi Banca Românească, dar şi ungurii de la OTP.

Banca Românească, controlată de grupul elen NBG, a decis să desfiinţeze şase unităţi şi să rămână cu 115 agenţii şi sucursale, în timp ce OTP a renunţat la 5 unităţi în ultimul an.

Ungurii aveau la jumătatea anului 84 de uniţăti, însă după integrarea celor 56 de sucursale ale Millennium, banca pe care au preluat-o într-o tranzacţie de 39 milioane de euro, OTP va ajunge la o reţea de 140 de puncte de lucru.  Este puţin probabil însă ca grupul ungar să păstreze întreaga reţea teritorială a Millennium.

WikiZF: Profilul companieiBanca Transilvania

 

Băncile au fost nevoite să-şi restructureze businessul în criză în contextul în care clienţii s-au rărit, iar creditarea a intrat în terenul negativ. După ce au redus punctele de vânzare, bancherii au încercat să mizeze mai mult pe canalele alternative precum internet sau mobile banking. Prin intermediul acestor platforme însă clienţii derulează doar tranzacţii, contractarea de credite fiind imposibilă. Iar creditarea este principala sursă de venituri pentru bănci.

Pe de altă parte, în categoria băncilor care au „îndrăznit“ să deschidă noi agenţii se numără BCR şi Raiffeisen.

BCR a adăugat 24 de unităţi în primele şase luni ale acestui an la reţeaua de 585 de sucursale pe care o avea în iunie 2013, în timp ce Raiffeisen s-a limitat numai la două noi agenţii. Raiffeisen deţinea la jumătatea anului o reţea teritorială formată din 528 de agenţii şi sucursale.

Au existat şi bănci care au închis bilanţul primului semestru cu acelaşi număr de unităţi raportat în iunie anul trecut.

WikiZF: Profilul companieiRaiffeisen

 

De pildă, Apha Bank a rămas cu 149 de agenţii, în timp ce turcii de la Garanti contabilizau 78 de unităţi după prima jumătatea a anului. Garanti a deschis însă o agenţie în august şi şi-a planificat încă şase deschideri de uniţăţi până la finalul anului.

Există voci în piaţă care afirmă că bancherii au devenit mai rezervaţi în ceea ce priveşte restrângerea reţelor pentru că se tem să rămână fără acoperire suficientă atunci când populaţia va fi dispusă din nou să ia credite.

Ultimele luni au dat speranţe băncilor că robinetul finanţării s-ar putea deschide mai consistent în perioada următoare.

Creditele de consum în lei au marcat în iunie prima creştere anuală din ultimii cinci ani, în timp ce ipotecarele în lei şi-au continuat avansul accelerat.

Băncile aveau un stoc total de credite de 214 miliarde de lei la finalul lunii iulie, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO