Bănci și Asigurări

Ce spun analiştii despre creşterile viitoare ale dobânzii-cheie, după primul pas al BNR din 5 octombrie. BNR poate majora dobânda-cheie din nou în noiembrie, la 1,75%, iar în 2022 urmează alte creşteri până la 2,5%, inflaţia mare, deficitele gemene şi incertitudinile consolidării fiscale crescând ritmul înăspririi politicii monetare

Ce spun analiştii despre creşterile viitoare ale...

Autor: Claudia Medrega

07.10.2021, 00:07 2303

♦ Dobânda-cheie intră pe o pantă ascendentă după aproape doi ani de scăderi ♦ În 2022, dobânda-cheie ar urma să urce la nivelul din 2018, de 2,5%, nivel care a fost menţinut în 2019 şi până în martie 2020, când a început ciclul de relaxare a politcii monetare, în contextul pandemiei de COVID-19.

Aşteptările de creştere a inflaţiei mult peste estimări, deficitele mari - bugetar şi de cont curent şi am­pli­ficarea incertitudinilor privind con­soli­darea fiscală în contextul pre­lun­girii crizei politice determină unii analişti să-şi revizuiască prognozele şi să anticipeze posibilitatea înăspririi politicii monetare într-un ritm mai rapid decât previziunile lor ante­rioa­re, fiind posibil ca dobânda-cheie să urce până la 2,5% până la jumătatea anului 2022.

„Întrucât BNR pare să analizeze şocul pandemic actual, ne aşteptăm să ur­meze o altă creştere (a dobânzii-cheie - n. red.) de 25 de puncte de bază la reuniunea din 9 noiembrie pentru a pro­teja cursul de schimb în urmă­toarele două luni, în care nu sunt pro­gramate şedinţe de politică monetară. Prin majorări anticipate, BNR urmăreşte probabil să atingă o rată finală mai redusă pentru ciclul actual de întărire a politicii monetare, deşi acest lucru depinde în mare măsură de perspectivele fiscale. Ve­dem rata finală în ciclul actual de înăs­prire a politicii monetare la 2,5% atinsă până la jumătatea anului 2022, mai degrabă decât la sfârşitul anului 2022, deoare­ce consolidarea fiscală este probabil să rămână în urmă în ra­port cu ceea ce a fost presupus în sce­nariul de prog­noză anterior, date fiind incerti­tu­dinile politice“, susţine într-o ana­liză Ciprian Dascălu, eco­nomistul-şef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO