Bănci și Asigurări

Start cu stângul în asigurarea locuinţelor

27.07.2010, 23:35 75

Asigurarea obligatorie a locuinţelor a început cu stângul: laaproape două săptămâni de la lansare jumătate din companiile membreale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) nu emitpoliţe în toate agenţiile şi punctele de lucru deoarece nu ausistemul informatic necesar.
ZF a contactat, la întâmplare, câte o agenţie sau două de lafiecare din cei 13 asigurători care fac parte din PAID, cu intenţiade a încheia o poliţă de asigurare. La jumătate din aceste agenţiirăspunsurile la întrebarea "pot să închei la dumneavoastră oasigurare obligatorie pentru locuinţe?" au fost "încă nu estefuncţional sistemul informatic", "reveniţi peste câteva zile" sau"nu avem formularele necesare". De exemplu, la o agenţie a GroupamaAsigurări din Bucureşti, un agent ne-a precizat că în prezent nupoate fi încheiată asigurarea obligatorie pentru casă.
"Se va putea, dar nu avem încă formularele necesare şi toate dateletehnice. Nu avem programul informatic", a spus agentul.
La o agenţie a Uniqa Asigurări, tot din Capitală, răspunsul unuiagent la încercarea de a încheia o asigurare obligatorie a fost:"Nu este pus la punct sistemul informatic, mai sunaţi peste câtevazile. Oricum, aveţi termen de şase luni pentru a încheiaasigurarea". La alte companii, poliţele obligatorii pentru locuinţese emit numai de la sediul central.
"Se fac doar de la Sibiu acum asigurările obligatorii. Poatesăptămâna viitoare se va putea şi aici. Acum nu se poate şi atuncivă îndrum în altă parte", ne-a explicat un agent al Carpatica Asig,companie cu sediul central în Sibiu. Mai mult, el a precizat numelealtor companii de asigurări care emit acum asigurareaobligatorie.
"Sistemul informatic nu este foarte funcţional, se emit poliţeledoar de la sediul central. Noi le trimitem datele dumneavoastră,iar ei emit poliţa. Durează puţin mai mult", a declarat unreprezentant al unei agenţii Ardaf din ţară.
În cazul Euroins, în timp ce la o agenţie din Capitală un angajatspune că "nu au sosit încă poliţele, aşteptăm zilele acestea,probabil că nu s-au tipărit încă", la o altă agenţie un alt angajatsusţine că "emitem poliţe, dar durează mai mult până primiţi poliţaîn original, cam cinci-şase zile". Şi la Grawe Asigurări un agentne-a sfătuit să încercăm săptămâna viitoare, deoarece acum se emitmai greu poliţele.
Celelalte şapte companii de asigurări membre ale PAID - Astra,Generali, City Insurance, Platinum, Credit Europe, ABC Asigurări şiCertasig - emit poliţe pe loc, potrivit declaraţiilor angajaţiloragenţiilor contactate de ZF. Diferă însă actele cerute de fiecareasigurător: dacă unii cer numai buletinul proprietarului sau ocopie după acesta, alţii cer şi actul de proprietate, autorizaţiade construcţie (mai ales pentru case) şi vor să ştie suprafaţalocuinţei, deşi preţul este acelaşi, indiferent de suprafaţă.Asigurarea costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialeledin care sunt construite locuinţele, iar suma asigurată este de10.000 de euro, respectiv de 20.000 de euro pe an. PAID estecompania care administrează asigurările obligatorii. Mai mult,agenţii par foarte hotărâţi să le vândă clienţilor şi asigurareafacultativă, în completarea cele obligatorii. La mai multe agenţiicontactate de ZF angajaţii au încercat să ne determine să încheiemşi o asigurare facultativă, expunând în doar câteva minute toateriscurile acoperite de această poliţă şi beneficiile pe care lepresupune.

De ce nu emit toate agenţiile asigurăriobligatorii?
Unii asigurători par să fie prinşi pe nepregătite de asigurareobligatorie a locuinţelor, deşi acest proiect se discută deja deani de zile.
"Din evidenţele noastre, un singur asigurător membru al PAID nu aemis până acum nicio poliţă, în rest toţi au emis. Nu existăformulare de care să aibă nevoie, poliţele se emit în sistemelectronic, se generează prin calculator. Nu cred că au fost prinşipe nepregătite asigurătorii, înainte de 15 iulie (data de la careasigurările de locuinţă au devenit obligatorii - n. red.) toţispuneau că sunt gata", afirmă Radu Popescu, consilier în cadrulPAID. Reprezentanţii Groupama spun că nu au emis până acum niciopoliţă, dar că vor începe peste o săptămână.
"Este adevărat că până acum nu avem rezultate pe asigurărileobligatorii, dar în zilele următoare vom avea soluţia informatică,iar peste o săptămână vom începe să emitem poliţe. Acum vindem însăasigurări facultative pentru locuinţă, care cuprind şi poliţaobligatorie gratuit, pe care o vom transmite ulterior clienţilor",spune Dragoş Călin, director de vânzări al Groupama.
Şi Marinela Nemeş, director juridic în cadrul Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor şi membru în consiliul de administraţieal PAID, spune că nu sunt probleme la emiterea poliţelorobligatorii.
"Nu sunt probleme, abia se face instructajul agenţilor, suntchestiuni interne. Toate companiile fac eforturi şi emit poliţe.Poate că agenţii respectivi (care au spus că nu se emit poliţe -n.r.) nu au făcut parte din procesul de instruire. Nouă nu ne-aufost semnalate probleme de acest fel", susţine Nemeş.
Până în prezent, spune ea, au fost încheiate 4.000 de asigurăriobligatorii, în condiţiile în care în România există 8,3 milioanede locuinţe. Potrivit lui Radu Popescu de la PAID, Astra are o cotăde piaţă de 70% pe asigurările obligatorii după primele douăsăptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO