Bănci și Asigurări

Statistici BNR. Ponderea veniturilor nete din dobânzi în totalul veniturilor operaţionale ale băncilor din România este în jur de 70%, mult peste nivelul european, de 55%, ceea ce reflectă o concurenţă mai pronunţată în UE şi un grad de sofisticare mai ridicat al modelului de afaceri

Statistici BNR. Ponderea veniturilor nete din dobânzi...

Autor: Claudia Medrega

22.02.2023, 18:00 241

„Majorarea profitului net, până la 7,6 mld. lei după 9 luni/2022, în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2021, a fost determinată, în mare măsură, de evoluţia veniturilor nete din dobânzi, care au beneficiat de creşterea mai rapidă a ratelor de dobândă aferente activelor financiare, în contextul accelerării concomitente a volumului de afaceri“, susţine BNR BNR indică valori estimate anualizate pentru întregul an 2022, maxime ale ultimului deceniu, respectiv venituri încasate de bănci din dobânzi la credite de 23,4 mld. lei, în creştere cu peste 39% faţă de 2021, şi cheltuieli plătite pentru dobânzi de 6,6 mld. lei (maximul din ultimii 9 ani) cu 128% peste nivelul înregistrat efectiv în 2021 Astfel, veniturile nete din dobânzi pentru 2022 ar ajunge la un nivel record de 16,8 mld. lei cu 21% peste nivelul din 2021.

Ponderea veniturilor nete din dobânzi în totalul veni­turilor operaţionale ale băncilor din România a fost de 69%, constituind componenta principală, în timp ce la nivel european ponderea este mai redusă, de 55% (iunie 2022), ceea ce reflectă o concurenţă mai pronunţată în UE şi un grad de sofisticare mai ridicat al modelului de afaceri, susţine BNR.

Altfel spus banca centrală sugerează că între băncile de pe piaţa românească concurenţa este mai puţin pronunţată, iar gradul de sofisticare al modelului de afaceri este mai redus în România faţă de situaţia la nivel european.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO